Ανοιχτή Επιστολή στον κ. Τζιτζικώστα  : Προτάσεις για την πραγματική στήριξη των πληττόμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

385

Του Ιωάννη Γιάντσιου*

Κύριε Τζιζικώστα, αποκλείετε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια μας! Όσο αποκλείετε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τόσο ευνοείτε τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Τα παρακάτω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, πως επιλέξατε να μην στηρίξετε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τόση ανάγκη έχουν μια οικονομική βοήθεια τις ημέρες της καραντίνας που ζούμε.

Το πρόγραμμα Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, είναι αποκλειστικά χρήματα από την Ε.Ε. μέσω ΕΣΠΑ, δίχως ένα ευρώ από το κράτος μας, ούτε είναι δικά σας χρήματα!!!  

 Η κάθε Περιφέρεια στην Ελλάδα (13) στο σύνολο, κατάρτισε τις δικές της προϋποθέσεις πως μια μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Μεταξύ των τυπικών προϋποθέσεων υπάρχει και ο εξής όρος και προϋποθέσεις που «πετούν» χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έξω από το πρόγραμμα, σε όφελος των λίγων μεγάλων.

Αυτός ο όρος (τον οποίο καθορίζει αποκλειστικά ο Περιφερειάρχης) είναι ο εξής: Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες μπορεί να τον ορίσει ο Περιφερειάρχης όπως αυτός επιθυμεί ή μπορεί και όχι, δεν είναι απαραίτητο για το πρόγραμμα. Δεν τον δεσμεύει κάτι στην απόφαση του. Αυτό λοιπόν μπορεί να ισούται με όποιο ποσό θέλει ο Περιφερειάρχης. Από ο ευρώ και πάνω. Καταθέτουμε μερικά στοιχεία από την δική μας Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000€:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 0€: 

ΗΠΕΙΡΟΥ 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 4.000€ και η επιχείρηση να έχει κύκλο εργασιών για το 2019 μεγαλύτερο των 4.000€:

ΣΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 8.000€: 

Κρήτη 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 6.000€:

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 6.000  

Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν το πλαφόν των 10.000,00 ευρώ περίπου, όχι παραπάνω. Επαναλαμβάνω πως είναι απόφαση της κάθε Περιφέρειας, όπως αυτή κρίνει πως θα δοθούν τα χρήματα και με τι κριτήρια. Μην ξεχνάτε ως δίνονται γι τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πολλές Περιφέρειες (όπως παραπάνω αναφέρονται) δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Άλλη μια κατάφορη αδικία και αποκλεισμός που γίνεται «ενσυνείδητα» είναι τα παρακάτω: 

  1. Ο μη αποκλεισμός επιχειρήσεων με τιμή του 3ου κριτηρίου < 1, αλλά μόνο ο μηδενισμός, οδηγεί σε μία κατηγορία επιχειρήσεων άδικης πριμοδότησης καθ’ όσον μία εταιρία με πολλά κέρδη (π.χ. 30%) το 2019, με αύξηση του τζίρου το εν λόγω διάστημα και με αριθμό εργαζομένων > 25 (π.χ. Super Market), βαθμολογείται με 40 Μόρια, στόχος άπιαστος για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Όπως επιχειρήσεις:
  • έως 9 άτομα προσωπικού με πτώση τζίρου έως 75% και κέρδη έως 10%
  • έως 5 άτομα προσωπικού με πτώση τζίρου έως 70% και κέρδη έως 20%
  • έως 2 άτομα προσωπικού με πτώση τζίρου έως 80% και κέρδη έως 15%

και άπειροι άλλοι συνδυασμοί μοριοδότησης όπου υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν πραγματικά από την πανδημία αλλά βάση του κριτηρίων αξιολόγησης υπολείπονται επιχειρήσεων που όχι μόνο επλήγησαν αλλά πολλαπλασίασαν το τζίρο τους και τα κέρδη τους.

  1. Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές το τρίμηνο 1/4/2020 – 30/6/2020 μοριοδοτούνται με 60 Μόρια από το 3ο κριτήριο συν το προσωπικό από το 1ο κριτήριο συν τα ενδεχόμενα κέρδη από το 2ο κριτήριο με αποτέλεσμα να προκύπτει βαθμολογία επίσης ανέφικτη για την συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων που λειτούργησαν έστω και ελάχιστο διάστημα μέσα στο εν λόγω περίοδο με ανάλογο προσωπικό και κέρδη και πτώση τζίρου έως 80% (γεγονός που δεν διαφοροποιεί επί της ουσίας αν όχι επί τα χείρω την οικονομική ζημιά που υπέστησαν σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις που ήταν όλο το διάστημα κλειστές).

Κατόπιν τα παραπάνω:

Προτείνεται διαχωρισμός προϋπολογισμού μικρών – πολύ μικρών επιχειρήσεων και διαχωρισμός προϋπολογισμού κλειστών – και μη κλειστών επιχειρήσεων για όλο το τρίμηνο (1/4/2020- 30/6/2020).

Επίσης προτείνεται όσον αφορά το 3ο κριτήριο αναλογικότερη μοριοδότηση και όχι πολλαπλασιασμός με συντελεστή 6. Δηλαδή αν κάποια επιχείρηση έχει πτώση τζίρου 80% ναι παίρνει 5 Μόρια και όχι 30 Μόρια και μια επιχείρηση που έχει πτώση 90% να παίρνει 10 Μόρια και όχι 60 Μόρια.

Η απόφαση της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι μια απόφαση η οποία στον πυρήνα της έχει χει ως γνώμονα να δώσει χρήματα σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι αν πχ έβαζε κριτήρια 5.000,00 ή 6.000,00 ευρώ, θα εντασσόταν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και έτσι οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα έπαιρναν λιγότερα χρήματα. Δηλαδή, προτίμησε οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη έστω και το ένα (1) ευρώ να μην τις ενισχύσει, διότι το ποσό των 10.000,00 ευρώ ως όριο των εξόδων, για μια μικρή επιχείρηση είναι απαγορευτικό, οπότε μένει απ΄ έξω και τα παίρνει όλα η μεγάλη επιχείρηση. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Τζιτζικώστας. Να μην βοηθηθούν οι μικροί και οι πολύ μικροί και να βοηθηθούν οι μεγάλοι. Μέσα σ αυτό το άσχημο οικονομικό περιβάλλον, με κλειστές επιχειρήσεις, με τζίρους στα τάρταρα, αποφάσισαν να «καταδικάσουν» τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς κ. Τζιτσικώστα, δεν επικροτούμε την «άδικη» πολιτική σας.

Ζητούμε την άμεση διόρθωση της, άλλως, είστε υπεύθυνος για το «σκότωμα» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.   

Κ. Τζιτζικώστα, γνωρίζεται ότι στην Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας και στις Περιφερειακές Ενότητες αυτής, έστω και ένα ευρώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ήταν μάνα ξε ουρανού!!

Γνωρίζετε βέβαια ότι, η Περιφέρεια Αττικής έχει αποφασίσει να δώσεις πρόσθετα 50.000.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις!!

 

* Γιάντσιος Ιωάννης – Δικηγόρος Σερρών, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ της Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»