Νέες ψηφιακές υπηρεσίες στο κτηματολόγιο

281
Η εταιρεία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Μην περιμένεις στην ουρά! Μπες τώρα στον υπολογιστή σου» για τις νέες υπηρεσίες που παρέχει (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Του Γιώργου Λιάλιου,

«Μην περιμένεις στην ουρά! Μπες τώρα στον υπολογιστή σου». Ο τίτλος του ενημερωτικού φυλλαδίου της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μάλλον αναφέρεται σε… εποχές προ καραντίνας, ωστόσο η ουσία παραμένει η ίδια. Το κτηματολόγιο σιγά σιγά εξελίσσεται και παρέχει ολοένα και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες, τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους. Γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο, δεδομένων των περιορισμών στη λειτουργία κτηματολογικών γραφείων και γραφείων κτηματογράφησης.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες αυτές; Με τη χρήση των κωδικών του Taxis, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου, απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και πιστοποιητικό καταχώρισης εγγραπτέας πράξης, πληρώνοντας ηλεκτρονικά μέσω web banking το κόστος. Το κτηματολόγιο, όμως, παρέχει και ορισμένες υπηρεσίες σε επαγγελματίες:

Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι, εφόσον πιστοποιηθούν από τους συλλόγους τους και αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή, μπορούν να καταχωρούν εγγραπτέες πράξεις και να παραλάβουν ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό καταχώρισης.

Οσον αφορά τη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων (εκεί όπου λειτουργεί κτηματολόγιο), η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε τα εξής:

• Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους κτηματολογικό γραφείο.

• Αναστέλλεται κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Παράλληλα, ισχύουν όλες οι υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες του κτηματολογίου (όπως η υποβολή δήλωσης), όπου μέσω κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τοπογράφοι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες μπορούν να διεκπεραιώσουν ψηφιακά τις υποθέσεις τους.

Σε σχέση με τα γραφεία κτηματογράφησης (στις περιοχές που κτηματογραφούνται αυτή την περίοδο):

• Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους γραφείο.

• Για την εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των γραφείων κτηματογράφησης και την ηλεκτρονική διεύθυνση.

• Για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη των υποθέσεων των πολιτών στα γραφεία κτηματογράφησης.

Τέλος, τα κεντρικά γραφεία του κτηματολογίου στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου στεγάζεται και το κτηματολόγιο πρωτευούσης:

• Η κατάθεση αιτήσεων στο γραφείο κτηματολογίου πρωτευούσης θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά (στο e-mail: [email protected]) είτε ταχυδρομικά (μέσω courier), ενώ η παραλαβή των εκδοθέντων φύλλων και διαγραμμάτων θα γίνεται μέσω courier.

• Η παραγγελία αεροφωτογραφιών θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, αφού σταλούν τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντος.

Τέλος, όσον αφορά την πρόοδο του έργου, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Στέφανου Κοτσώλη, η συλλογή δηλώσεων στην τελική φάση κτηματογράφησης έχει ξεπεράσει το 72%, καλύπτοντας μαζί με τα προηγούμενα προγράμματα το 93% της επικράτειας. Το επόμενο έτος θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της χώρας (Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, Κέρκυρα και Θεσπρωτία), ενώ σε 15 μήνες το κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί και πλέον θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων.

kathimerini.gr