Τηλεδιάσκεψη για την φυτοασθένεια στην καλλιέργεια του κάστανου

509

Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας:

«Για άλλη μια φορά κράτος και τοπικές αρχές (πολιτικές, αυτοδιοικητικές, παραγωγικές) σε αγαστή συνεργασία και με ειλικρινές προσωπικό ενδιαφέρον των συμμετασχόντων στην τηλεδιάσκεψη, για τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της φυτοασθένειας στην καλλιέργεια του κάστανου, σχετικά με την εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου, έτσι ώστε να διορθωθούν οι εν λόγω απώλειες εισοδήματος που υπέστησαν οι παραγωγοί.»

Υπό την αιγίδα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, μετά από σχετικό αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη όπου πήραν μέρος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Α. Λυκουρέντζος, Βουλευτές (Φ. Μπαραλιάκος & Σ. Χιονίδης) και Εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, Ε. Γερολιόλιος & Αντιδήμαρχος Δήμου Δίου – Ολύμπου, Δ. Φόλιος), καθώς και εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου (Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Στρατάκος), για να εξευρεθεί βιώσιμη πρακτική για την ανάπτυξη και επέκταση της καστανοκαλλιέργειας καθώς και τη διερεύνηση ένταξης των καστανοπαραγωγών σε ειδικό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να ισοσκελίσουν τις απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα, λόγω της ασθένειας που έπληξε τις φυτείες τους.

Με καθαρά τεχνοκρατικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, προσήλθαν όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, αλλά με διάχυτη την φιλική και ανθρώπινη προσέγγιση, στο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα που τέθηκε επί τάπητος και αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καστάνου της Πιερίας, με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για άμεση εξεύρεση βιώσιμης λύσης αξιοποιώντας κάθε πόρο, ανθρώπινο και μη, ώστε η συγκεκριμένη καλλιέργεια να συνεχίσει να αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάκαμψης, ανάπτυξης της υπαίθρου και προόδου στην Πιερία.