Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα Δ.Κατερίνης 2021, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις

355

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: «Για πρώτη φορά το τεχνικό πρόγραμμα προβλέπει μελέτη & πηγή χρηματοδότησης»

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα μελετών και έργων του Δήμου Κατερίνης, για το έτος 2021, ύψους 10 εκ. ευρώ, ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας, 9/11/2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το εν λόγω Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό, μελετημένο και στοχευμένο, ενώ συνοδεύεται από εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έργων και μελετών, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι θα είναι σε μέγιστο βαθμό υλοποιήσιμο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ:

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο επί του θέματος ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ανέφερε: «Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταθέσουμε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το τεχνικό πρόγραμμα για το επόμενο έτος που δείχνει ότι ο Δήμος μπαίνει σε μία καινούργια περίοδο. Περίοδο που την χαρακτηρίζουν η νομιμότητα, η κανονικότητα και η παραγωγή έργου.

Έργα αξίας εκατομμυρίων με εξασφαλισμένες πιστώσεις στο 100% προβλέπεται να κατασκευαστούν τον επόμενο χρόνο. Έργα για τα οποία όταν αναλάβαμε τη διοίκηση, βρήκαμε αδειανούς φακέλους ή, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπήρχε …πρόθεση και διάθεση να υλοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος και  σημείωσε: «Σε τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, δηλ. μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, προλάβαμε και υποβάλλαμε πλήρεις μελέτες στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και εντάξαμε έργα σε όλες τις προσκλήσεις έργων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα ωριμάσαμε τη μελέτη για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ που όταν παραλάβαμε το φάκελο, υπήρχε μόνο η …καλή πρόθεση του Δήμου και το σκαρίφημα του νέου οικισμού».

Ως προς τη νέα φιλοσοφία της σημερινής Δημοτικής Αρχής που αφορά στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να επεκταθώ στα έργα και τις δράσεις του Δήμου για το 2021, κάτι που θα συζητηθεί διεξοδικά κατά την συνεδρίαση του προϋπολογισμού. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι για πρώτη φορά το τεχνικό πρόγραμμα προβλέπει για κάθε έργο ή μελέτη και την πηγή χρηματοδότησης. Για κάθε έργο ή μελέτη  έχει απόφαση οριστικής ένταξης σε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα».

Και κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του, τόνισε: «Συνεχίζουμε, λοιπόν, να αξιοποιούμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης που αναφέρονται στους Δήμους, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και από τις προτάσεις έργων τόσο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όσο και στο ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε ο Δήμαρχος, Κώστας Κουκοδήμος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Έργα ύψους 10 εκ. ευρώ με εξασφαλισμένες πιστώσεις στο 100%

Εισηγούμενος το θέμα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Συμεωνίδης, ανέφερε τα εξής: «Στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2021, αποτυπώνεται ένα αρκετά μεγάλο και χαρακτηριστικό τμήμα των έργων υποδομών που έχουν […]. Η συνεχής προσπάθεια, ο προγραμματισμός και η προσήλωση στους στόχους για ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών τόσο του αστικού ιστού όσο και των τοπικών κοινοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλιστεί έως και σήμερα πιστώσεις που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα εκτός ΣΑΤΑ. Η αξιοποίηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, είτε αυτό προέρχονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ ή από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», αποτέλεσε μια πρόκληση για μας.

Το όραμα της δημοτικής αρχής για μια βιώσιμη πόλη, φιλική για τους δημότες και ελκυστική για τους επισκέπτες πραγματώνεται σε μεγάλο βαθμό […]. Με τη ΣΑΤΑ βελτιώνουμε τους αθλητικούς χώρους σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου, τα δημοτικά κτίρια, από τον Κορινό έως και τον πρώην Δήμο Πιερίων, πραγματοποιούμε έργα οδοποιίας και βελτίωση αγροτικών οδών.

Από τα ανταποδοτικά οφέλη του Δήμου Κατερίνης βελτιώνουμε αρδευτικές υποδομές στις δημοτικές ενότητες Κατερίνης, Ελαφίνας, Κορινού, Πέτρας, Παραλίας και Πιερίων. Πρέπει να αναφέρω επίσης τις βιοκλιματικές αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, διαδρομών πεζών και ποδηλάτων, την άκρως απαραίτητη ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου, την ανάπλαση της Λεωφόρου Στρατού στην Παραλία, τα έργα κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμεΑ στα σχολεία, κ.α.

Συνεχής προσπάθεια, σωστός σχεδιασμός, προγραμματισμός, βελτίωση της καθημερινότητας, και φυσικά όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις λόγω της πανδημίας και εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και κανόνων ασφάλειας, χαρακτηρίζουν τη χρονιά που πέρασε και θα σηματοδοτήσουν και τη νέα.

Για τον αγώνα αυτό και για τη μάχη που δίνουμε καθημερινά με τα προβλήματα, οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους του δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας ειδικότερα. Εργάζονται με αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και υπευθυνότητα. Καταθέτουμε, λοιπόν, σήμερα όχι έναν κατάλογο έργων με την προσδοκία της χρηματοδότησης αλλά έργα ύψους 10 εκ. ευρώ με εξασφαλισμένες πιστώσεις στο 100%».