Με προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η τηλεκπαίδευση: Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας – Θύελλα αντιδράσεων

262

Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση από σήμερα και για τρεις εβδομάδες σε Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας στο πλαίσιο του lockdown και των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Όμως, φαίνεται ότι η τηλεκπαίδευση άρχισε με προβλήματα με το… καλημέρα. Το σύστημα έπεσε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές τα μαθήματα τους. Το μήνυμα που έβγαινε σε πολλούς μαθητές είναι “service unavailable” ή “the site can’t be reached” (δεν υπάρχει πρόσβαση στο site) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα οι μαθητές και να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία. Σημειώνεται ότι τα προβλήματα άρχισαν να καταγράφονται από τις 08.30 το πρωί και μετά. Δηλαδή, πολλά παιδιά κατάφεραν να ολοκληρώσουν μόνο την πρώτη ώρα.

Προβλήματα σύνδεσης αντιμετώπισαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά πληροφορίες το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς «έπεσε» ο server της Cisco στο Λονδίνο, πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσα στην ημέρα.

Οι περιοχές που παρουσιάζεται πρόβλημα με το  Webex 

CISCO
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
“Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος τηλεκπαίδευσης Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα από το υπουργείο Παιδείας: Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος. Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αδυναμία ανταπόκρισης από το Webex ίσως να οφείλεται σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για κεντρικό πρόβλημα από την εταιρεία και διαβεβαίωσε πως δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τα παιδιά που μπόρεσαν να συνδεθούν. Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη στην ΕΡΤ υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την εταιρεία CISCO στην οποία ανήκει η Webex πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για την επίλυση του προβλήματος. Συμπλήρωσε πως όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά.

Οι αντιδράσεις – Παραίτηση Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτηση της Υπουργού. “Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδίδονταν ο ιός. Μετά την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία, νέο φιάσκο σήμερα για την κυρία Κεραμέως . Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco “κράσαρε” στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άνοιξη είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ciscο. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή- προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με blackout συνολικά όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης Δεδομένων” αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Μετά τη χλεύη των εκπαιδευτικών, η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη “επιτελική αριστεία” της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ.

Κυρία υπουργέ της Παιδείας, αρκετή ζημιά έχετε προκαλέσει στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση, χθες, κυρία Κεραμέως” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ για τηλεκπαίδευση: Άλλη μια φορά ανέτοιμο το υπουργείο Παιδείας

“Πρώτη ημέρα λειτουργίας του Webex και το σύστημα κατέρρευσε μέσα στις δυο πρώτες ώρες λειτουργίας του. Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ετοιμότητας ‘πήγαν περίπατο’ από την πρώτη στιγμή! Πού είναι η αξιοπιστία που παρείχε η σύμβαση με την εταιρεία CISCO; Πού είναι η ίδια η σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη Βουλή αν και είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα” αναφέρει η Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην τηλεκπαίδευση.

“Από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Όφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που κατέρρευσε σήμερα είναι η τρανταχτή απόδειξη της πλήρους ανετοιμότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα στην εκπαίδευση.

Η εξ αποστάσεως από εδώ και πέρα θα αποτελέσει την κύρια μορφή εκπαίδευσης. Πρέπει όλοι, και κυρίως η Κυβέρνηση, να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που επιβάλλει η πανδημία. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!” προσθέτει η κ. Κεφαλίδου.

Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ

“Το σημερινό φιάσκο στη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Η εξέλιξη αυτή “δεν είναι κεραυνός εν αιθρία”. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έστειλε μήνυμα στα σχολεία, για να ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Άρα η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα, αλλά δεν έκανε τίποτα! Κατά τ’ άλλα έφταιγαν οι αγώνες των μαθητών…” αναφέρει σε σχόλιό το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

“Να αφήσει, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας τα κροκοδείλια δάκρυα για τις χαμένες ώρες μαθημάτων και τους πανηγυρισμούς ότι “όλα βαίνουν καλώς” και να φροντίσει να λύσει άμεσα το πρόβλημα. Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα για:

Την αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, για να μπορούν με ουσιαστικούς όρους να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Την παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών μέσων (tablet, laptop, σύνδεση γρήγορου internet) για την τηλεκπαίδευση, με ευθύνη του κράτους, μέσω των σχολείων στους μαθητές.

Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος και internet σε σπίτια λαϊκών οικογενειών, που θα στερεί τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Να μην καταγραφεί ούτε μια απουσία στους μαθητές, που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση” σημειώνει το ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι η Κ.Ο. του ΚΚΕ κατέθεσε σχετική ερώτηση με θέμα “Εξ’ αποστάσεως διδασκαλία και ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε όλους τους μαθητές για την ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση” .

ΜέΡΑ25: Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου η κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης

«Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την «κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης από τα πρώτα λεπτά της πρώτης σχολικής μέρας της καραντίνας» και προσθέτει ότι αυτό «δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν»

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι «είχε προειδοποιήσει προ ημερών τους πολίτες που η κυβέρνηση μόλις είχε κλείσει σπίτι τους, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ κατά τις σχολικές ώρες!».

Πρόκειται, επισημαίνει το ΜέΡΑ25 για «άλλη μια περίπτωση όπου η κυβέρνηση ατενίζει μακάρια την επερχόμενη καταστροφή, χωρίς να κουνάει ούτε βλέφαρο για την αντιμετώπισή της με αποτελεσματικά μέτρα και στέρεες υποδομές. Και είμαστε ακόμα στις πρώτες μέρες».

Ελληνική Λύση: Ανεπίτρεπτη η κατάρρευση του συστήματος

Για αδικαιολόγητα προβλήματα κάνει λόγο η Ελληνική Λύση. “Το περιβόητο επιτελικό κράτος με τα πολυδιαφημισμένα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων για ακόμα μια φορά. Η κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης είναι ανεπίτρεπτη, ειδικά μετά την εμπειρία του Απριλίου. Ασχέτως από τις ευθύνες που θα αποδοθούν, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις επιλογές της” σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Η απάντηση της κυβέρνησης

“Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε και από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν υπήρξε κανένα θέμα ψηφιακών υποδομών της χώρας μας, κανένα θέμα με το σύστημα του υπουργείου Παιδείας, αλλά ευθύνεται αποκλειστικά σε ζήτημα που αντιμετώπισε η εταιρεία Cisco στην Ευρώπη” ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν το πρωί στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. “Γίνονται ενέργειες για να αποκατασταθεί η λειτουργία. Άρα δεν έχει καμία σχέση με το εσωτερικό. Για όσους έσπευσαν να τουιτάρουν το μόνο που καταφέρνουν χωρίς να έχουν ενημέρωση είναι να αυτογελοιοποιούνται”