Ελευθερία της έκφρασης και του λόγου ;

513

* Του Ηλία Χρυσικού

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων των ΗΠΑ, -όπως το ABC, το CBS και το NBC-, να διακόψουν τη μετάδοση μηνύματος του Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας ψεύδη και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, περί νοθείας και παράνομων ψήφων στις αμερικανικές εκλογές.

Προσωπικά πιστεύω, ότι η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητας, -αν η ανθρωπότητα επιθυμεί να προχωρήσει πραγματικά μπροστά- και να αποβάλλει όσο περισσότερο γίνεται τις τοξικές απόψεις που διέπουν μεγάλο μέρος της.

Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για το ίντερνετ, μόνο που εκεί απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Η λογοκρισία φίλοι μου υπάρχει, σε διάφορες μορφές, όπως αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, που δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει τις απόψεις του και από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Παρ´ όλο που είναι κοινώς αποδεκτό, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να παράγει και να λαμβάνει πληροφορίες, -χωρίς κανένα περιορισμό-, σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει ολοκληρωτική ελευθερία έκφρασης, -είτε γραπτού, είτε προφορικού λόγου-.

Αντίθετα, κάθε χώρα, έχει τους δικούς της νόμους, ενάντια στην αισχρολογία, τη βλασφημία, με κείμενα “πολεμικής” με ακραίους και συχνά συκοφαντικούς, ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς, την ανταρσία ενάντια στο κράτος, κλπ. Και όλοι οι νόμοι, θέτουν κατά κάποιο τρόπο περιορισμούς, στην ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και της ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Φυσικά, οι μέθοδοι εφαρμογής της λογοκρισίας, αλλάζουν ανάλογα με τις ιδέες, τις συνήθειες και την ηθική που επικρατεί σε κάθε χώρα και σε κάθε εποχή.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, η προσωπική μου άποψη είναι, ότι κάθε άτομο οφείλει, -αρχικά στον εαυτό του και στην συνέχεια στο περιβάλλον του-, να αποδέχεται οτιδήποτε διαφορετικό και να σέβεται απόψεις με τις οποίες διαφωνεί.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του pierianews.gr