Ούτε ένα κρούσμα για 4η μέρα: Βγήκαν από τρίμηνο lockdown και τώρα δεν έχουν καθόλου κρούσματα

519

Μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στην Αυστραλία τις τελευταίες ημέρες, που να οφείλεται σε μετάδοση στο εσωτερικό της χώρας.

Μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στην Αυστραλία: Το πιο σκληρό lockdown πέτυχε στη Μελβούρνη

Έτσι πέτυχε στη Μελβούρνη το πιο σκληρό lockdown στον κόσμο, όπου η μεγαλούπολη της Αυστραλίας βγαίνει «νικήτρια» στη μάχη με τον κορονοϊό, καθώς τα νέα κρούσματα παρέμειναν για 3η συνεχή ημέρα στο μηδέν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στην Αυστραλία: Στο μηδέν κρούσματα και θάνατοι, για ένα τριήμερο

Ήταν η πρώτη φορά από το διάστημα 4-6 Μαρτίου με τα νέα κρούσματα στο μηδέν για ένα τριήμερο, ενώ στο μηδέν παρέμειναν και οι νέοι θάνατοι.

Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων για το διάστημα των 14 ημερών είναι πλέον και κάτω από το 2 για τη μητροπολιτική περιοχή, με μόλις ένα κρούσμα από άγνωστη πηγή, ενώ για την Περιφέρεια, ο μέσος όρος βρίσκεται στο μηδέν.

Μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στην Αυστραλία: Αυτό έχει να συμβεί από 9 Ιουνίου

Αυτό είχε να συμβεί εδώ και πέντε μήνες περίπου, από τις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Υγείας.

Οι αρμόδιοι στη Βικτώρια λένε στους κατοίκους να απολαύσουν την ελευθερία τους, αλλά με προσοχή και με τήρηση των μέτρων, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι.

Μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στην Αυστραλία: Η Βικτώρια σε τροχιά για τη νέα άρση των περιορισμών

Ο επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Βικτώριας, Brett Sutton, σχολιάζοντας τη Δευτέρα τα στοιχεία για τον κορονοϊο, έκανε λόγο για «καταπληκτικά» δεδομένα και επεσήμανε πως η Βικτώρια είναι σε τροχιά για τη νέα άρση των περιορισμών την προσεχή Κυριακή, αλλά της επίτευξης του στόχου για «COVID-normal» Χριστούγεννα.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται από τις 8 Νοεμβρίου και η περαιτέρω αύξηση των ορίων συγκέντρωσης ατόμων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, αλλά και της χωρητικότητας σε κάποια μέρη.

Έως τώρα προβλέπεται την Κυριακή να αρθεί το όριο της ακτίνας των 25 χιλιομέτρων για τις μετακινήσεις, καθώς και ο περιορισμός μεταξύ μητροπολιτικής Μελβούρνης και Περιφέρειας.

Να ανοίξουν γυμναστήρια και στούντιο άσκησης, με όριο 20 άτομα, ανά χώρο και ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα, ανάλογα πάντα και την έκτασή τους.

Να αυξηθούν τα όρια πελατών στα καταστήματα εστίασης.

Για λειτουργίες εντός των ναών το όριο θα αυξηθεί από 10 σε 20 πιστούς, συν τον ιερέα και σε εξωτερικούς χώρους το όριο θα αυξηθεί από 20 σε 50, συν τον ιερέα.

Για τις κηδείες το όριο θα είναι 20 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 50 σε εξωτερικό, πάντα με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για COVID-19.

Επανέρχονται αθλήματα χωρίς επαφή, σε εσωτερικούς χώρους, για άτομα κάτω των 18 ετών και αυτά στα οποία μπορεί να διατηρηθεί απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι εσωτερικές πισίνες θα λειτουργούν για έως 20 άτομα, με απόσταση ένα άτομο άνα 4 τμ.

Ανοίγουν, υπό κανόνες, τα καταλύματα.

Μηδενικά κρούσματα κορονοϊού στην Αυστραλία: Στόχος για «COVID-normal» τα Χριστούγεννα

Το τελευταίο βήμα του οδικού χάρτη σε «COVID-normal» μετά από 14 ημέρες χωρίς νέα κρούσματα, μπορεί να είναι εφικτό πριν το τέλος Νοεμβρίου, σημείωσε ο κ. Sutton.

«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Δεν είναι αδύνατο και είμαστε σε τροχιά εντός του Νοεμβρίου. Αυτό θα είναι σπουδαίο», είπε.

Σημειώνεται ότι τη θέση του πολιτειακού πρωθυπουργού, Daniel Andrews στην ημερήσια ενημέρωση για την πανδημία, μετά από 120 συνεχείς συνεντεύξεις Τύπου, πήρε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, Martin Foley και την Κυριακή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, James Merlino.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Greg Hunt, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 5 μήνες, σε όλη την Αυστραλία δεν υπήρξε ούτε ένα νέο κρούσμα COVID-19, το οποίο οφείλεται σε μετάδοση εντός της χώρας.

Ο κ. Hunt εξήρε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πολίτες για το σημαντικό αυτό επίτευγμα.

Δεν έχασε πάντως την ευκαιρία για να πιέσει εκ νέου για το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων μεταξύ των Πολιτειών πριν από τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας για τα στοιχεία της Βικτώριας, που ήταν στο μηδέν, για δύο συνεχείς ημέρες εκ νέου, έκανε λόγο για «φανταστικά νέα».

Καθώς χτίζεται εμπιστοσύνη θέλουμε να δούμε τα σύνορα να ανοίγουν όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν, είπε, σημειώνοντας πάντως ότι απαιτείται να συνεχιστεί η καλή λειτουργία του συστήματος ιχνηλάτησης των επαφών.