Διεθνές Πανεπιστημιακό ενδιαφέρον για τον τάφο της Ολυμπιάδας στον Κορινό Πιερίας

476

Μετά την ανακοίνωση της ταυτοποίησης του τύμβου του Κορινού με τον τάφο της Ολυμπιάδας της μητέρας του Μεγ. Αλεξάνδρου πολλά ξένα επιστημονικά ιδρύματα δείχνουν ενδιαφέρον για την έρευνα και τα συμπεράσματα του καθηγητή κ. Α. Μπίντα, η εργασία του οποίου μεταφράστηκε στην Αγγλική Γλώσσα για την πληρέστερη ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Πρόσφατα ο Ελληνικής καταγωγής καθηγητής του πανεπιστημίου East Anglia κ. Αλέξανδρος Κουτσούκης επισκέφθηκε τον τάφο της Ολυμπιάδας για να διαπιστώσει «ιδίοις όμασσιν» πε΄ρι του λόγου το αληθές. Τον καθηγητή κ. Κουτσούκη συνόδευσε ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Λευτέρης Κογκαλίδης.

Ο καθηγητής κ. Κουτσούκης είναι ειδικός επιστήμονας – μελετητής των τρόπων με τους οποίους μπορούν να τερματίζονται οι πόλεμοι με λιγότεροι μνησικακία αντλώντας διδάγματα από τον Πελλοπονησιακό πόλεμο, όπως τον συνέγραψε ο Θουκυδίδης, καθώς επίσης και την επίδραση του Λαϊκισμού βασιζόμενος στις εργασίες του καθηγητή Norbert Elias. Ο καθηγητής κ. Αλέξανδρος Κουτσούκης επικεντρώνει τις έρευνές του στις σχέσεις μεταξύ συμβόλων και μύθων και στο πως μία κοινωνία ερμηνεύει τα συμφέροντα της και πως όλα αυτά συμβάλλουν στην εδραίωση της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Οι ανωτέρω θέσεις αποτελούν το επίκεντρο των ερευνών και αναλύσεών του.

Σ’ αυτά ακριβώς εδράζεται και το έντονο ενδιαφέρον του για άγνωστες πτυχές της αρχαιότητας όπως του τάφου της Ολυμπιάδας του οδυνηρού θανάτου της, όπως και της εξέλιξης του συμβολικού της ρόλου από μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε θεότητα.

Η επιχειρηματολογία του καθηγητή κ. Αθανασίου Μπίντα ήταν το κίνητρο για το έντονο ενδιαφέρον του κ. Κουτσούκη για τον τάφο της Ολυμπιάδας στον Κορινό Πιερίας.

Ο καθηγητής Κουτσούκης διδάσκει στην έδρα των Διεθνών Σχέσεων και ενδιαφέρεται άμεσα, ώστε ένα τόσο πολλά σημαίνον επιστημονικό θέμα  όπως η ταυτοποίηση του τύμβου του Κορινού Πιερίας με τον Τάφο της Ολυμπιάδας να γίνει κτήμα και πηγή ευρύτερης γνώσης και κατανόησης της Αρχαίας Ελληνικής κοινωνικής συμπεριφοράς.

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κουτσούκης έχει δημοσιεύσει μελέτες του για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν στο Ελληνικό ίδρυμα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής  (ΕΛΙΑΜΕΠ) και σε ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το Intelligence and National Security, ενώ τον Λαϊκισμό έχει δημοσιεύσει μελέτες του στο Ινστιτούτο Διεθνών Ευρωπαϊκών και ΑΜυστικών Αναλύσεων (ΙΔΕΑ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο καθηγητής Κουτσούκης έχει πάρει το Βραβείο Αριστείας από την Βρετανική Ένωση Διεθνών Σπουδών (BISA 2019).

Τέλος, ο καθηγητής   κ. Αθανάσιος Μπίντας κλήθηκε από τον κ. Κουτσούκη για μια σειρά παρουσιάσεων της πρόσφατης έρευνάς του για τον τάφο της Ολυμπιάδας σε Αγγλικά Πανεπιστήμια.