Κοροναϊός – Θεσσαλονίκη: Καθολικό lockdown από αύριο – Μετακινήσεις με sms

426

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εισηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό καθολικό lockdown στην πόλη. Η εισήγηση έγινε δεκτή. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με αποστολή sms. Αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα.

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι από αύριο θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα. “Βεβαιότατα έπρεπε να ισχύσει από χθες το lockdown” τόνισε μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου. Σε επικοινωνία του σταθμού με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι από αύριο ισχύει το lockdown και ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά.

“Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει γνώση τι ακριβώς συμβαίνει, εδώ και ημέρες επεξεργαζόμαστε πρόσθετα σχέδια και αναμένουμε την έγκριση από τον Πρωθυπουργό. Τα μέτρα που θα ληφθούν είναι επώδυνα και το γνωρίζουμε” σημείωσε. “Δεν γνωρίζω πώς θα εξειδικευτούν ανά ημέρα τα μέτρα, πάντως έπρεπε να γίνει. Το lockdown γίνεται ανά 14 ημέρες που υπάρχει ο χρόνος επώασης. Τώρα βρισκόμαστε ήδη σε κόκκινο. το lockdown σε κόκκινο είναι πιο δύσκολο από ότι αν είμασταν σε πράσινο. Τον Μάρτιο ήμασταν στα ελάχιστα κρούσματα και το lockdown τα μηδένισε” πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά τη σύσκεψη που είχε στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι “είχαμε μια δύσκολη σύσκεψη και θα στηρίξουμε όσο μπορούμε το σύστημα υγείας μας. Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν την ζωή και την υγεία όλων και η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Θεσσαλονίκη». Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα «Κάποιοι δεν άκουσαν παρά τα καμπανάκια και έτσι θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την λήψη περαιτέρω μέτρων». Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα εισηγηθούν καθολικό lockdown στην πόλη. Εναλλακτικά, αν δεν προκριθεί η πρόταση αυτή, η δεύτερη εισήγηση θα είναι για απαγόρευση της κυκλοφορίας από νωρίς και απαγόρευση μετακίνησης σε άλλους νομούς.

Ζέρβας: Ζήτησα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε ότι “η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη” και επεσήμανε ότι έχει εισηγηθεί τη λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας γύρω στις 8 ή 9 το βράδυ, λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και των γραφείων”.

Σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι ένα καθολικό lockdown για την περιοχή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε ότι “δεν μπορώ να είμαι προφήτης, όμως, μπορώ να πω ότι χειρότερο από ένα lockdown, είναι ένα καθυστερημένο lockdown”. Σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία και την ανησυχία των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών, ο κ. Ζέρβας απάντησε ότι “χάθηκε η περίοδος της άνοιξης, χάθηκαν 350 εκατ. ευρώ από την οικονομία της πόλης το καλοκαίρι, χάθηκαν 50 εκατ. ευρώ από την ΔΕΘ, το στοίχημα τώρα είναι να μην χαθούν και τα Χριστούγεννα”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανακοινώθηκαν γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση και είπε ότι “πρέπει να εξειδικευθούν και να εφαρμοστούν άμεσα γιατί επιχειρήσεις κλείνουν και η οικονομία αντιμετωπίζει πρόβλημα”.

enikos.gr