Είναι η ώρα της αποδοχής και της λογικής

504

Του Ηλία Χρυσικού *

Εδώ και πολλούς μήνες, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Δυστυχώς, η πρώτη της φάση της πανδημίας -που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια-, βρήκε όλες τις προηγμένες χώρες “χαλαρές”, τις “τσάκισε” και είδαμε την μικρή Ελλάδα, ν΄ αντιστέκεται σθεναρά, -με διαχειριστική επάρκεια άνω του μέσου όρου-, να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα εγκαίρως.

Όλοι θυμόμαστε τον Μάιο του 2020, -όταν άρχισε να αίρεται το τότε lock down-, πως ολόκληρη η χώρα “ένοιωθε” και “έδειχνε” υπεραισιόδοξη, ενώ διακατεχόταν από μια άπλετη “ευφορία”. Κάποιες φωνές, προειδοποιούσαν πως τίποτα δεν είχε τελειώσει και πως τα πιο δύσκολα ήταν μπροστά μας. Αυτές οι φωνές, είτε λοιδορούνταν, είτε αγνοούνταν…

Σ΄ αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, που πλήττει όλο το κόσμο, η οικονομία οποιαδήποτε χώρας, έχει υποστεί σημαντικότατα πλήγματα, πολύ περισσότερο -όπως η Ελλάδα-, όταν η χώρα μας προέρχεται από μία 10ετή οικονομική κρίση, η οποία έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της στο οικονομικό περιβάλλον.

Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ούτε απαιτείται υψηλή ευφυΐα, για να προσδιοριστεί η γενική πορεία της οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα.

Ακριβείς εκτιμήσεις, -προφανώς-, είναι πολύ νωρίς για να γίνουν, εκφρασμένες με ακριβή μεγέθη και αριθμούς σε οποιονδήποτε χρονικό ορίζοντα.

Και επειδή ο χειμώνας δεν έχει καν ξεκινήσει να μας “δείχνει τα δόντια του”, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν προξενούν πολλά ερωτηματικά για την δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία.

Είναι η ώρα της αποδοχής, της λογικής και το ζητούμενο είναι να γίνουν όλα εκείνα, ώστε ν’ αποφευχθούν οι μακροχρόνιες βλάβες, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.

Τουλάχιστον, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, πριν είναι αργά και ο “λογαριασμός” ξεπεράσει τις αντοχές οικονομίας και κοινωνίας… Και επειδή τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά, -γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο του κορονοϊού- και η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγάλη, η άποψή μου είναι, ότι μάλλον θα έχουμε πρόβλημα.

Και επειδή η ζωή μας δεν είναι ίδια, -εδώ και 8 μήνες- και απειλείται το ύψιστο αγαθό της ζωής και της ίδιας της ύπαρξης μας, αναρωτιέμαι αν ως κοινωνία, μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν… παρ’ όλο που παντού υπάρχουν σχεδόν πανομοιότυπα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες και αποφυγή συνωστισμού.

Δυστυχώς, τα κρούσματα “καλπάζουν”, τα νοσοκομεία σιγά – σιγά γεμίζουν, τα στοιχεία είναι αμείλικτα και σχεδόν όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του pierianews.gr