Κοροναϊός- Νέα μέτρα – Τι ισχύει για Πιερία (Ζώνη 2) από την Τρίτη 3/11

715

Νέα μέτρα για την παρεμπόδιση της διασποράς του κοροναϊού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, από την Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η Επικράτεια χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: η μία είναι εκείνη της Επιτήρησης στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλ. που μέχρι σήμερα είναι στο “πράσινο” και το κίτρινο. Η δεύτερη ζώνη είναι του “αυξημένου κινδύνου” όπου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο “κόκκινο” αλλά και στο πορτοκαλί”

Για τις περιοχές της πρώτης ζώνης ανακοινώθηκαν τα εξής νέα μέτρα που προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα:

– Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

– Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (Ζώνη 2)  εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα. Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

– Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

– Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.

– Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται προς το παρόν οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων, ότι τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

«Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό “πάγωμα” της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς», υπογράμμισε ανακοινώνοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης συνοδεύεται από ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που θα δοκιμαστούν από τους νέους περιορισμούς.