Κοροναϊός: Μάχη για να αποφευχθεί το γενικό lockdown – Τα μέτρα που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός

414

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown το οποίο θα είχε οδυνηρές συνέπειες σε οικονομία και κοινωνία. Από το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν με σκοπό να παραμείνουν “πράσινες” όσες περιοχές είναι “πράσινες” αλλά και να ανακοπεί η μετάδοση του ιού στις υπόλοιπες. Μεταξύ των εισηγήσεων είναι οι εξής:

– Η καθολική χρήση μάσκας σε όλη την Επικράτεια δηλ. και στην πράσινη ζώνη του επιδημιολογικού κινδύνου.- Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα – με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό

– Η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας για την “πορτοκαλί” ζώνη αναμένεται να έρθει νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα (00.30-05.00). Οι πληροφορίες κάνουν λόγο να ξεκινά από τις 10 το βράδυ. Η ίδια απαγόρευση ισχύει σήμερα και για τις “κόκκινες” περιοχές.

– Η εστίαση στις “πορτοκαλί” περιοχές βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των νέων μέτρων. Οι εισηγήσεις των ειδικών αφορούν σε περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου. Ειδικότερα, η πρόταση είναι να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μισή ώρα νωρίτερα από την ισχύ της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεν αποκλείεται δηλ. το ωράριο λειτουργίας τους να τελειώνει στις 09.00- 09.30 το βράδυ.

– Επίσης, εξετάζεται η χρήση της μάσκας και στους καθήμενους σε εστιατόρια και καφετέριες. Θα αφαιρείται στη διάρκεια του φαγητού.

– Επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια

Ακόμη ένα μέτρο που συζητήθηκε εκτενώς αλλά φαίνεται πως απομακρύνεται από τη λίστα είναι η απαγόρευση της μετακίνησης από τις “πορτοκαλί” περιοχές προς όμορους νομούς, μέτρο που όμως συναντά εμπόδια στις τεχνικές λεπτομέρειες και ειδικά για όσους εργάζονται σε διαφορετικές Περιφέρειες.

enikos.gr