Κατερίνα Γάτσιου : από τον Άγιο Δημήτριο στο Νιουκαστλ

1230
Περηφάνια για ένα δικό μας παιδί, την Κατερίνα Γατσιού από τον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, κορυφαία ερευνήτρια!
Ξεκινώντας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τη Σχολή της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, η Κατερίνα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και συνέχισε μετά με τις διδακτορικές σπουδές της στη Σχολή Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε και στο Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Καρδιαγγειακής έρευνας της Φρανκφούρτης. Η διδακτορική της διατριβή μάλιστα αποκόμισε τον υψηλότερο βαθμό «summa cum laude» που απονέμεται από τις Σχολές Φυσικών Επιστημών των Γερμανικών Πανεπιστημίων, μόνο στο 1% από τους απόφοιτους διδάκτορες λόγω εξέχουσας επίδοσης.
Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η Κατερίνα πλέον είναι η νεότερη ερευνήτρια στην οποία απονεμήθηκε ο τίτλος του «Senior Researcher» (αντίστοιχο του ακαδημαϊκού τίτλου του επίκουρου καθηγητή) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, της νοτιοδυτικής ακτής της Αγγλίας, όπου και εργάζεται ως σήμερα.
Η Κατερίνα ερευνά τις μεταλλαγές του μεταγράφου του DNA, που ονομάζεται RNA και προσπαθεί να καταλάβει τον ρόλο αυτών στις φυσιολογικές αποκρίσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και σε σχετικές ασθένειες με προβληματικές ανοσοαποκρίσεις και φλεγμονή. Η δουλειά της μάλιστα κατά το διδακτορικό της ανέδειξε τη σημαντικότητα αυτών των RNA μεταλλαγών για τη γονιδιακή έκφραση προ-φλεγμονώδων γονιδίων αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη σύνδεση με μία χρόνια φλεγμονώδη ασθένεια, την αθηροσκλήρωση.
Κατόπιν και της πρόσφατης βράβευσής της από τον Αμερικανικό Σύλλογο Καρδιολογίας για το καινοτόμο ερευνητικό της έργο ως μία πολλά υποσχόμενη νέα ερευνήτρια, η Κατερίνα κλήθηκε πρόσφατα να συμμετάσχει στην επιτροπή του Συμβουλίου των νέων και ανερχομένων ερευνητών του ίδιου συλλόγου και είναι μάλιστα η μοναδική Ελληνίδα ερευνήτρια μεταξύ των μελών της επιτροπής.
Η Κατερίνα Γατσιού είναι μια άξια εκπρόσωπος της νέας γενιάς Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο και τη δυναμική των επιστημόνων μας. Αυτή η νέα γενιά πραγματοποιώντας τα όνειρά της, συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας και μας κάνει υπερήφανους ως έθνος, αλλά και ως Πιεριείς.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Κατερίνα για τις επιτυχίες και το έργο της και οι θερμότερες ευχές μας να φτάσει όσο ψηλά ονειρεύεται!
—-
Όπως αναρτήθηκε στον λογαριασμό της κας Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου