Εικόνες καταστροφής στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό – 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες (video)

242

Εικόνες καταστροφής στη Σμύρνη από τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Σάμου και Τουρκίας. Ο σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας και έγινε αισθητός ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Στο επίκεντρο, ωστόσο, βρίσκεται η Σμύρνη όπου κατέρρευσαν πολυώροφα κτίρια και βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο θάνατος ενός εκ των νεκρών οφείλεται σε πνιγμό.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 419, ενώ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανοί 70 άνθρωποι από κτίρια που έχουν ισοπεδωθεί. Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι αφενός θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και αφετέρου ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πολλές δεκάδες.

Μάχη για να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους στα συντρίμμια

Αδιευκρίνιστος παραμένει και ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, έκανε λόγο για έξι κτίρια, ωστόσο, ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ εξέφρασε φόβους για κατάρρευση 20 κτιρίων στην επαρχία. Τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για 30 κτίρια, που έχουν ισοπεδωθεί λόγω του σεισμού.

“Σε αυτό το στάδιο, έχουμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έξι κτίρια κατέρρευσαν στον Μπουρνόβα και στο Μπαϊρακλί”, στην επαρχία της Σμύρνης, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Twitter. “Συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια”, πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, κάνοντας λόγο από την πλευρά του για πέντε κτίρια που κατέρρευσαν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να κινηθεί άμεσα ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.

Ο κυβερνήτης της Σμύρνης έκανε έκκληση στον κόσμο να μην είναι στους δρόμους, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η διέλευση ασθενοφόρων και κρατικών οχημάτων.

Οι εικόνες από τους απεγκλωβισμούς ανθρώπων, συγκλονίζουν. Πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από πολυκατοικία, η οποία έχει καταρρεύσει ξεσπούν σε πανηγυρισμούς βλέποντας ένα άτομο να απεγκλωβίζεται ζωντανό από τα συντρίμμια. Κάποιος ακούγεται, μάλιστα, να του λέει: «Περαστικά, έγινε, έφυγε, δεν έχεις τίποτα».

Η στιγμή που τα Ρίχτερ “χτύπησαν” τη Σμύρνη – Συγκλονιστικές εικόνες

Εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τη στιγμή που ο σεισμός “χτύπησε” τη Σμύρνη, προκαλούν σοκ. Σε ένα βίντεο καταγράφεται η στιγμή που ένα πολυώροφο κτίριο στη Σμύρνη υποχωρεί σαν τραπουλόχαρτο έπειτα από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ανατριχιαστικές εικόνες αποτυπώνονται σε ένα άλλο βίντεο που έχει δημοσιευτεί στα social media από τη Σμύρνη. Μία πολυκατοικία έχει καταρρεύσει. Ένας πολίτης ρωτάει δυνατά εάν “υπάρχει κανείς εδώ;” και εκείνη τη στιγμή ακούγονται φωνές εγκλωβισμένων, μέσα από τα συντρίμμια.

Κτίρια της πόλης έχουν ισοπεδωθεί λόγω των Ρίχτερ.

Κάποιοι περπατούν πάνω στα συντρίμμια, ψάχνοντας για τυχόν εγκλωβισμένους, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης έχουν βγει στους δρόμους και παρακολουθούν έντρομοι τα όσα συμβαίνουν. Μοιάζουν να μην μπορούν να πιστέψουν το κακό που έχει συμβεί.

Στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα

Πανικός και φωνές… Άνθρωποι πιάνουν τα κεφάλια τους προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί λίγα δευτερόλεπτα πριν στη Σμύρνη που δέχθηκε ανελέητο χτύπημα από τον Εγκέλαδο. Άλλοι σπεύδουν στο κτίριο που έχει καταρρεύσει για να προσφέρουν βοήθεια και να δουν αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Μίνι τσουνάμι στα τουρκικά παράλια

Λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό, ένα μίνι τσουνάμι έπληξε μία παραλιακή περιοχή της Σμύρνης.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ και δημοσιεύονται στα social media, η θάλασσα βγήκε στη στεριά, στην παράκτια περιοχή Σεβεριχισάρ, και το νερό παρέσυρε αντικείμενα στο πέρασμά του.

“Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι”, δήλωσε στο δίκτυο NTV ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης.

Ο Ίλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό.

 

enikos.gr