Λιμενικό Ταμείο Πιερίας – Πρώτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης – Έγκριση τεσσάρων μελετών

354

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) ανακοινώθηκε ότι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝΕΠ) παρέχεται η σύμφωνη γνώμη για ένταξη προς χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης έργων που προτάθηκαν, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΝΑΝΠ, για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετική πρόσκληση και είχε υποβάλλει τέσσερα (4) Τεχνικά Δελτία μελετών ωρίμανσης έργων στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ.

Τα προς ωρίμανση έργα για τα οποία διεκδικήθηκε η χρηματοδότηση των μελετών είναι:

Υδατοδρόμιο Παραλίας

Αντικείμενο της μελέτης θα είναι η κατασκευή υδατοδρομίου στην Παραλία.

Η διερεύνηση των απαιτούμενων συνθηκών, χώρων και κατασκευών για τη λειτουργία του.

Εκβαθύνσεις λιμένων Πιερίας

Αντικείμενο της μελέτης θα είναι ο προσδιορισμός των απαραίτητων επεμβάσεων αποκατάστασης λειτουργικών βαθών των πέντε (5) λιμένων αρμοδιότητας Λιμενικού Ταμείου Πιερίας.

Ανάπλαση χερσαίας ζώνης λιμένα Παραλίας

Αντικείμενο της μελέτης θα είναι η διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης αναξιοποίητων εκτάσεων στο χώρο της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Παραλίας και χερσαίων διαμορφώσεων ποιοτικής ανάδειξης του συνόλου της χερσαίας ζώνης με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου (Όλυμπος, βουνό των θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας).

Ενεργειακή αναβάθμιση λιμένων και κτιρίων Λιμενικού Ταμείου Πιερίας

Αντικείμενο της μελέτης θα είναι η διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να υπάρξει ενεργειακή αυτοτέλεια στις λιμενικές υποδομές και στα κτίρια του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας. Επίσης θα μελετηθεί η εξοικονόμησης ενέργειας με παρεμβάσεις στα κελύφη των κτιριακών υποδομών.

 

Ο Στέργιος Μπουσνάκης, Πρόεδρος της Λ.Ε. του Λιμενικού Ταμείου, σχολίασε: «Η χρηματοδότηση είναι μια ξεχωριστή αρχή, για τη νέα Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας. Έχουμε θέσει στόχους και τους διεκδικούμε μεθοδικά. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους και τον φίλο και συνεργάτη μου Άκη Ελευθεριάδη. Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο και τον βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκο για τη συνεργασία και την ουσιαστική βοήθειά τους. Αυτή η πρώτη επιτυχία ανήκει σε όλους».