Εμπέδωση της γνώσης για το καλό όλης της ανθρωπότητας

471
Του Ηλία Χρυσικού *

Μέσα σ΄ αυτή την “καταχνιά” που φέρνει ο κορoναϊός, ή αλλιώς Covid -19 με τα αυξημένα κρούσματα, την κόπωση που φέρνουν τα μέτρα, έψαξα, έμαθα και σας μεταφέρω τα τελευταία καλά νέα για τα εμβόλια, δηλαδή πότε θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στην αγορά και ποιοι πρώτα θα εμβολιασθούν.

Προσωπικά πιστεύω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι έτοιμα τα εμβόλια και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σας ενημερώνω ότι οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν θα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και γενικά όσοι δίνουν τη μάχη κατά του ιού.

Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι ευάλωτες ομάδες, οπότε όπως καταλαβαίνετε, -εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν-, τότε είμαστε κοντά στο εμβόλιο και ίσως, η επίσπευση για την ασφαλή παρασκευή του, να οφείλεται και στην κλιμάκωση της πανδημίας.

Με τ΄ αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην χώρα μας, με την ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων και τα 3.500 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν πανελλαδικά, -μέσα σε λίγα 24ωρα-, βάζουν σε κλοιό προστασίας τους νέους, οι οποίοι σε αυτή τη φάση είναι εκείνοι που “οδηγούν” την πανδημία στη χώρα.

Ωστόσο, ο οξυδερκής παρατηρητής, δεν μπορεί να μη διακρίνει ότι η πανδημική κρίση, υγειονομική και οικονομική μαζί, δεν έπληξε στον αυτό βαθμό τους πάντες και οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στο μακρύ καιρό της πανδημίας, πολλά ανεδείχθησαν, αλλά ακόμη περισσότερα παραμένουν αφανή και αδιερεύνητα.

Για να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, μπορεί ο μέσος πολίτης να μη φοβάται τον ιό, με αποτέλεσμα να μην προσέχει τόσο όσο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του ιού, από την περασμένη άνοιξη.

Και επειδή το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, έχει αποδείξει ότι θα είναι και μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο επικίνδυνο…και επειδή οι περισσότεροι νέοι και υγιείς άνθρωποι, γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες αν νοσήσουν να πεθάνουν είναι μηδαμινές, αποφασίζουν να μην προφυλάσσονται και έτσι διασπείρουν τον ιό με ταχύτητα, που δεν μπορεί ν΄ ακολουθήσει καμία προληπτική στρατηγική, πλην ενός καθολικού lockdown.

Σ΄ αυτό λοιπόν το πρωτόγνωρο παγκόσμιο δράμα, που κυριολεκτικά πολλά δεδομένα αλλάζουν στην καθημερινότητα όλων μας, κάποιοι βρίσκονται στην καλή και πλούσια μεριά του φεγγαριού και κάποιοι στην κακή, τη φτώχεια και τη μιζέρια καθώς διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, από μεμονωμένους επιστήμονες.

Άλλωστε αυτή είναι και η αξία, το κεκτημένο και η κινητήρια δύναμη της επιστημονικής έρευνας και πρακτικής. Η σύνθεση, με τελικό αποτέλεσμα την εμπέδωση της γνώσης για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας στους 92,2 fm & αρθρογράφος του www.pierianews.gr