Με ψυχραιμία απέναντι στη γείτονα χώρα

356

Του Ηλία Χρυσικού *

Επειδή συζητάμε πάνω – κάτω τα ίδια πράγματα, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, με αυτά που βλέπω και ακούω, φοβούμαι ότι η Κυβέρνηση και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, δεν ξέρουν πώς να ξεμπλέξουν με τον κ. Ερντογάν, με αποτέλεσμα ν’ ακούγονται κάθε είδους γραφικότητες και ανευθυνότητες.

Ας κρατήσουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε επιφυλακή και επειδή έχουμε απέναντί μας μία εντελώς διαφορετική Τουρκία, στους οποίους κατά την άποψή μου- δεν πιάνουν οι συνηθισμένες συνταγές…

και επειδή η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας δύσκολος γείτονας, -όπως ήταν παλαιότερα- και είναι μια χώρα με φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης, με ρητορική ακραίας επιθετικότητας και με πολιτική ισχύος…

και επειδή η περιφρόνηση των διεθνών διαμεσολαβήσεων, η μόνιμη άρνηση ακόμη και των συμπεφωνημένων και οι συνεχιζόμενες μονομερείς επιθετικές ενέργειες, -από την πλευρά της Τουρκίας-, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία και ο ηγέτης της κ. Ερντογάν, θεωρούν πως μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην ευρύτερη περιοχή, προσπαθούν ν΄ αναβαθμίσουν την διεθνή παρουσία τους και διεκδικούν ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης, για ν΄ αναβιώσουν την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο κ. Ερντογάν έχει πάρει κακό δρόμο, πιστεύει ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αδυναμία, να επιτρέπουν αναθεωρήσεις και λοξοδρομήσεις από τις παλαιότερες συμμαχίες και διεθνείς δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα του.

Η Τουρκία δυστυχώς έχει επιλέξει το δικό της ρόλο, ο κ. Ερντογάν χτίζει νέες συμμαχίες, είναι υπερφίαλος, -όπως συνήθως είναι οι περισσότεροι Ανατολίτες-, πιστεύει ότι είναι στρατιωτικά ισχυροί και ότι μπορούν διά των όπλων να επιβάλουν τη θέλησή τους και δεν διστάζουν να αναπτύσσουν ακόμη και καταδικασμένες στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας τις απόψεις του και δεδομένης της πρωτοφανούς Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η Ελλάδα θα πρέπει ν΄ αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών.

Και επειδή δηλώνουν καθαρά οι κινήσεις τους, πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με την ένταση, θέλει υπομονή, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Μετά λοιπόν από τόσα δείγματα γραφής, επιβάλλεται ν΄ αλλάξουμε και εμείς, να γίνουμε πιο διεκδικητικοί έναντι των συμμάχων και των εταίρων, να διευρύνουμε τον κύκλο των συνομιλητών μας και βεβαίως να προετοιμαζόμαστε διά παν ενδεχόμενο.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr