Την από αέρος χαλαζική προστασία για τις καλλιέργειες του Δ.Δίου Ολύμπου ζήτησε ο Φ. Μπαραλιάκος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο

378

Την ένταξη της καλλιεργούμενης πεδινής έκτασης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας των καλλιεργειών, ζήτησε ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο κ. Μπαραλιάκος, με έγγραφο που παρέδωσε κατά την συνάντηση, παρουσίασε στον κ. Λυκουρέντζο πως κάθε χρόνο ο νομός Πιερίας παρουσιάζει σημαντικής τάξεως ζημίες σε δενδροκαλλιέργειες, οπωροκηπευτικά και καπνοκαλλιέργειες από ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Άμεση συνέπεια αυτών είναι η απομείωση των εισοδημάτων των αγροτών και η συνακόλουθη ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης από κρατικούς πόρους προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημίες.

Η από αέρος χαλαζική προστασία συνιστά μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Η υφιστάμενη προστασία, ωστόσο,  περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα καλλιεργούμενης έκτασης στην βορειοανατολική πεδινή περιοχή του Νομού Πιερίας.

Βάσει εμπεριστατωμένης μελέτης που έγινε στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στοιχεία της οποίας κατέθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Βουλευτής Πιερίας εκτιμά πως κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.) των καλλιεργειών και η καλλιεργούμενη πεδινή έκταση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου (περιοχή Β), που βρίσκεται νότια της παραπάνω προστατευόμενης περιοχής (περιοχή Α).

Η επέκταση της από αέρος χαλαζικής προστασίας στην προτεινόμενη περιοχή θα αποτελέσει λειτουργική λύση, η οποία θα εξοικονομήσει κρατικούς πόρους, θα προστατεύσει το αγροτικό προϊόν του Νομού Πιερίας και θα ενισχύσει σημαντικά τους καλλιεργητές.

Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση του Βουλευτή και συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα που υπάρχουν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την περιοχή,  να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των καλλιεργειών από τις εκτεταμένες ζημίες που προκαλούν οι χαλαζοπτώσεις.