Πώς κατέληξε ο Μητσοτάκης στη Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ

297

Μια δύσκολη, συνεχή, καθημερινή και πολυεπίπεδη μάχη καλούνται να δώσουν η κυβέρνηση και η Άννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει για πρώτη φορά την ηγεσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του γγ του ΟΟΣΑ, την ηγεσία του Οργανισμού – στη θέση του Ανχελ Γκουρία- και όχι για τη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, όπου παραμένει ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ποιο ήταν, όμως, το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου. Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου έξι μήνες, όταν ο νυν γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και αρχιτέκτονας της ανανέωσής του από το 2006, Ανχέλ Γκουρία ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στον ΟΟΣΑ και θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Έλληνας αξιωματούχος που συνδέεται στενά με τον ΟΟΣΑ έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων δύο ονόματα. Της Άννας Διαμαντοπούλου και ενός προβεβλημένου στελέχους της Κεντροδεξιάς με επίσης ευρωπαϊκή εμπειρία και διαδρομή.

Αμέσως ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων, προκειμένου να ζυγιστούν τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε υποψηφιότητας. Η απόφαση ελήφθη πριν από περίπου ένα μήνα, όταν το Μέγαρο Μαξίμου εκτίμησε ότι η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, λόγω της διεθνής εμπειρίας και δικτύωσης, της αναγνώρισης και του ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού προφίλ που διαθέτει, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να τεθεί επικεφαλής, αλλά και μεγάλες πιθανότητες να καταλάβει τη σπουδαία αυτή διεθνή θέση.

Ταυτόχρονα, είναι μία υπερκομματική επιλογή, έχει την εξαιρετική δυνατότητα να βλέπει τα πράγματα πάνω από την σκακιέρα, πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ στην πρόσκληση για κατάθεση υποψηφιοτήτων ενώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις.

Όπως τη διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η κυβέρνηση θα σταθεί σύσσωμη στο πλευρό της, παρέχοντας της όλα τα «όπλα» που θα χρειαστεί, στη μεγάλη μάχη που θα δώσει τους επόμενους μήνες για να πείσει τα 37 κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ, οι οποίοι απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα.

Άλλωστε, η μάχη θα είναι σκληρή και θα δοθεί ταυτόχρονα σε διαφορετικούς ηπείρους, όπου η Ελλάδα αναμένεται να επιδοθεί σε μια μεγάλη διπλωματική εκστρατεία, προκειμένου να διευρύνει τις ελληνικές συμμαχίες και να πείσει τα περισσότερα κράτη – μέλη να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Να σημειωθεί ότι η επιλογή εκείνου που θα προκριθεί αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, αφού πρώτα προηγηθεί ακρόαση όλων των υποψηφίων.

Τα «ατού» και οι εκλογές στις ΗΠΑ

Στα «ατού» της Ελλάδας είναι ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό, ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν για πρώτη φορά μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.

Ενώ στα πλεονεκτήματα της Άννας Διαμαντοπούλου είναι ότι προέρχεται από το χώρο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όπου σε συνδυασμό με τη στήριξη από κυβερνήσεις της Κεντροδεξιάς, είναι στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μας φέρουν πιο κοντά στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Εκτός από τα παραπάνω, σημαντική παράμετρος που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς μια νίκη των Δημοκρατικών θα λειτουργήσει θετικά στην επίτευξη των ελληνικών στόχων, τη στιγμή μάλιστα που ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει τον δικό του άνθρωπο στο τιμόνι του Οργανισμού, τον 62χρονο Κρίστοφερ Λίντελ που είναι στο επιτελείο του. Υποψήφια για τη θέση φαίνεται ότι θα είναι και η πρώην επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Καναδά Μπιλ Μορνό.

parapolitika.gr