Οι μαθητές πάνε ασφαλείς στο σχολείο χάρη στις υπερυψωμένες διαβάσεις (φωτο)

926

Τα Τρίκαλα είναι μια “έξυπνη” πόλη με πολλές καινοτομίες, όπως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αυτόματα λεωφορεία, πρωτοποριακές υποδομές.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ακόμη μίας υπερυψωμένης διάβασης από τον Δήμο Τρικκαίων, που βάφτηκε με κόκκινο χρώμα για να ξεχωρίζει.

Τι είναι οι υπερυψωμένες διαβάσεις

Πρόκειται για μια σύγχρονη πρακτική, που χωρίς να διαταράσσεται η κίνηση οχημάτων, με μείωση απλώς της ταχύτητας, καθίσταται ευκολότερη και ασφαλέστερη η μετακίνηση των μαθητών/τριών από και προς τη σχολική μονάδα.

Συγκεκριμένα όταν οι τροχοί του προσεγγίζοντος οχήματος, έλθουν σε επαφή με την τραπεζοειδούς διατομής διάβαση, δέχονται κάθετη προς τα πάνω επιτάχυνση ανάλογη με την ταχύτητα προσέγγισης. Η ταχύτητα μειώνεται δραστικά, λόγω της εξαιρετικής πρόσφυσης των τροχών στην επιφάνεια της διάβασης. Δεν προκαλούνται επιπτώσεις στα δίτροχα και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Για τους κινουμένους με ταχύτητες εντός ορίων οι επιπτώσεις είναι ούτως, η άλλως μηδενικές.

Η ανάγλυφη επιφάνεια ασκεί βέλτιστη τριβή στους τροχούς των οχημάτων εξασφαλίζοντας ελεγχόμενη εξέλιξη της επιβράδυνσης. Οι ένθετες λευκές ανακλαστικές λωρίδες αυξάνουν την ανακλαστικότητα. Τα δομικά στοιχεία έχουν κατάλληλα διαμορφωμένες βάσεις που διευκολύνουν την απορροή των νερών

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη ολοκληρώσει και την ανανέωση χρωματισμού σε τουλάχιστον 100 διαβάσεις στις σχολικές μονάδες στα Τρίκαλα και τα χωριά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι έχουν γίνει και παρεμβάσεις με τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων έξω από πόρτες σχολείων, για πρόσθετη ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας.