Αναφορά της Μπέττυς Σκούφα με βάση το κοινό υπόμνημα αιρετών και φορέων του νομού Πιερίας προς το Υπουργείο Παιδείας

355

Μπ.Σκούφα: «Χωρίς σχέδιο προστασίας από τον covid19 η πολιτική της κυβέρνησης για τους δικαιούχους μαθητές δωρεάν μεταφοράς με τα σχολικά λεωφορεία».

 

Στην Αναφορά που κατέθεσε η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με βάση το υπογραφόμενο υπόμνημα από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τους Δημάρχους Κατερίνης,  Πύδνας – Κολινδρού, Δίου –Ολύμπου, και των Διευθυντριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, η αδυναμία της Κυβέρνησης να χειριστεί μετά από έξι μήνες εμφάνισης του covid19, τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των μαθητών στα σχολεία. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας εξαντλήθηκαν στη χρήση μάσκας- αφού μετά από τραγελαφικές παλινωδίες κατέληξαν στο σωστό μέγεθός της. Για τις αποστάσεις ασφαλείας όμως, στις σχολικές αίθουσες και στα σχολικά λεωφορεία ούτε λόγος να γίνεται.

Η παράλογη και άκρως αντιφατική ανοχή της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, σε ό,τι αφορά τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των μαθητών που μεταφέρονται με τα σχολικά λεωφορεία, που ουσιαστικά στοιβάζονται ως «σαρδέλες», καταδεικνύει τις πραγματικές προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι η προστασία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων έναντι της προάσπισης της Υγείας των μαθητών!

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

ΠΡΟΣ: τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων – Υγείας (κατά σειρά τάξης ΦΕΚ Β΄ 48/2020)

ΘΕΜΑ: Επιστολή για τον επαναπροσδιορισμό του μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων μαθητών στα σχολικά λεωφορεία

Η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα καταθέτει Αναφορά κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, για την από 05.10.2020 επιστολή των:

  1. Αντιπεριφερειάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Σοφίας ΜΑΥΡΙΔΟΥ,
  2. Δημάρχου Κατερίνης, κ. Κωνσταντίνου ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ,
  3. Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού, κ. Αναστάσιου ΜΑΝΩΛΑ,
  4. Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, κ. Ευάγγελου ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΥ,
  5. Διευθύντριας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Φλώρας ΣΟΡΩΤΟΥ και
  6. Διευθύντριας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Μεταξίας ΤΣΙΑΡΓΑΛΗ,

με θέμα το κοινό αίτημα επαναπροσδιορισμού του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού μεταφερόμενων μαθητριών και μαθητών ανά δρομολόγιο σχολικού λεωφορείου.

Συγκεκριμένα, οι ως άνω αιρετοί και διευθύντριες, εύστοχα επισημαίνουν ότι μόνο με την θέσπιση της υποχρεωτικότητας χρήσης μη ιατρικής μάσκας δεν πληρούται η πάγια σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περί τήρησης των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ όλων των προσώπων, ήτοι μεταξύ καταρτιζόμενων / εκπαιδευόμενων / μαθητευόμενων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού προσωπικού, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών (άρθρα: 6§1, 11§3, 15§1, 19§1.β, 20§1.β, 24§1 της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/08.09.2020, ΦΕΚ Β’3780), μηδέ η εν γένει η σύσταση περί αποφυγής συγχρωτισμού (άρθρα της ιδίας ΚΥΑ: 6§3, 11§1.β, 15§2, 19§1.γ, 23§1.β, 24§2 και 25§1), πολλώ δε μάλλον δεν προασπίζεται το Δημόσιο Συμφέρον, όπως αυτό αποτυπώνεται στη συνταγματικά θεμελιωμένη υποχρέωση της Πολιτείας τόσο για την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης (παρ. 4, άρθρ. 16 Συντάγματος) όσο και για την κρατική μέριμνα για την υγεία των πολιτών (παρ. 3, άρθρ. 21 Συντάγματος), καταλήγοντας στην ανάγκη να προτάξετε το κριτήριο της ασφάλειας έναντι του κριτηρίου της οικονομίας και να προβείτε σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των μεταφερόμενων μαθητών/τριών ανά δρομολόγιο, χωρίς την εξαίρεση κανενός/καμίας ήδη δικαιούμενου/νης δωρεάν μεταφοράς μαθητή/θήτριας, μέσω της παροχής επιπλέον πιστώσεων και κονδυλίων για την αύξηση του αριθμού των δρομολογίων.

Επισυνάπτεται η στην αρχή μνημονευθείσα, από 05.10.2020 επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας, για τις ενέργειές σας και τη σχετική ενημέρωσή μας αναφορικά προς αυτές.

Η καταθέτουσα Βουλεύτρια / Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα