Εφορία: Ποιες συναλλαγές μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικά

280

Η ψηφιακή ΔΟΥ παίρνει σάρκα και οστά. Η ΑΑΔΕ εισάγει όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην καθημερινότητα των πολιτών και στις συναλλαγές τους με τις εφορίες. Κάτι τέτοιο συμβάλλει τόσο στην καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στη διευκόλυνσή τους εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η φυσική παρουσία για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους ή σε περίπτωση που θέλουν να λάβουν κάποιο έγγραφο. Επίσης, απελευθερώνεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, οι οποίοι πλέον μπορούν να ασχολούνται με το καθαρά φορολογικό αντικείμενο αντί άλλων γραφειοκρατικών εργασιών. Ο εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας περιγράφει αναλυτικά όλες τις συναλλαγές που μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά από τους φορολογουμένους είτε μέσω ενός υπολογιστή ή μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.

Γράφει ο Γιάννης Χατζησαλάτας

“Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης που στόχο έχει την καλύτερη και ταυτόχρονα ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισάγει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην καθημερινότητα των συναλλαγών των πολιτών με τις Δ.Ο.Υ.

– Έτσι πλέον οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου καθώς και οι όποιες μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση θα συλλέγονται απευθείας από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και έτσι δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να αναζητούν έγγραφα από τα ΚΕΠ προκειμένου να μεταβούν στις Δ.Ο.Υ. και να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές.

Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο:

– να τους χορηγείται ηλεκτρονικά ο ΑΦΜ,

– να κάνουν έναρξη ατομικής επιχείρησης,

– να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν τις οφειλές τους,

– να υποβάλουν δηλώσεις,

– να αγοράζουν παράβολα,

– να καταθέτουν μισθωτήρια συμβόλαια,

– να λαμβάνουν αποδεικτικά και πιστοποιητικά,

– να υποβάλουν δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών μέσω mail, courier ή με συστημένη επιστολή με στόχο από το 2021 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται ηλεκτρονικά από το συμβολαιογραφικό γραφείο.

Η ηλεκτρονική Δ.Ο.Υ. όχι μόνο προσφέρει στον πολίτη ταχύτερη εξυπηρέτηση αλλά ταυτόχρονα απελευθερώνει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που πλέον αντί γραφειοκρατικών εργασιών θα απασχολείται με το καθαρά φορολογικό αντικείμενο”.

enikos.gr