Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το αεροπλάνο του Δένδια

377

Οι Τούρκοι κράτησαν χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών πίσω στην Αθήνα.

 

Ξεπερνά τα όρια η τουρκική προκλητικότητα. Η  Άγκυρα, κράτησε χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αρνούμενη να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπερπτήση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους πάνω από το έδαφος της, όμως όταν αυτό έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους επί 20λεπτο έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια.

Το χρονικό της νέας πρόκλησης

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer “Νεφέλη” για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση για πτήση, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος προσέγγιζε τα σύνορα, απέσυραν την έγκριση.

Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Τελικά, το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Το γεγονός ωστόσο καταδεικνύει τις τουρκικές προθέσεις, για ένταση του «πολέμου νεύρων» και κορύφωση των προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας.

Επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς μετά την περιπλάνηση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αργά το βράδυ της Τετάρτης έστειλε αιφνιδιαστικά στην περιοχή και το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Kanuni.

Κλειστός ξανά ο πομπός του Oruc Reis

Το Oruc Reis, συνεχίζει και σήμερα να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχοντας κλείσει ξανά τον πομπό του, ενώ σε αντίθεση με όσα δηλώνουν οι τούρκοι αξιωματούχοι, παραμένει άγνωστο, εάν έχει ξεκινήσει τις έρευνες στην περιοχή.

Τελευταία φορά που έδωσε στίγμα το τουρκικό πλοίο ήταν λίγο μετά τις 22:00 της Τετάρτης, όταν και βρισκόταν περισσότερα από 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

 

To Oruc Reis, συνεχίζει να αλωνίζει στην περιοχή, και κινείται στο ΝΔ άκρο της ΝΑVTEX με πορεία ΒΑ και σε απόσταση 75 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Έστειλαν και πλωτό γεωτρύπανο νότια του Καστελόριζου

Την ίδια ώρα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό γεωτρύπανο, Kanuni, έκανε αιφνιδιαστικά την εμφάνισή του στην περιοχή. Το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Τo «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης. Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναεμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni»  έπλεε στην περιοχή με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.

Το Kanuni είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Δείτε που βρισκόταν στις 7.30 το πρωί.