Μήνυμα Βουλευτή Φ.Μπαραλιάκου για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της Κατερίνης

294

Η 16η Οκτωβρίου 1912 κατέχει περίοπτη θέση στη συλλογική μνήμη, την καρδιά και την σκέψη μας.

Είναι η μέρα που η Ιστορία κατέγραψε την πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης μας από τον δυσβάσταχτο, μακροπερίοδο  τουρκικό ζυγό.

Είναι η μέρα που οι πρόγονοί μας έβαλαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους στη νέα σελίδα που εγκαινίαζε το ελεύθερο μέλλον της Κατερίνης, μέλλον ελπιδοφόρο, αισιόδοξο, ζωογόνο, μεστό από περηφάνια, αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα Ελευθερία.

Η φετινή επέτειος δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες λόγω των περιορισμένων εκδηλώσεων υπό τις συνθήκες υγειονομικής προστασίας.

Δεν θα χειροκροτήσουμε την παρελαύνουσα μαθητιώσα νεολαία, δεν θα επευφημήσουμε τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, δεν θα συγκινηθούμε στη θέα των ηρωικών απομάχων.

Την εκατοστή όγδοη επέτειο, ωστόσο, απελευθέρωσης της Κατερίνης θα την αισθανθούμε πιο έντονα, πιο βιωματικά, πιο φιλοσοφημένα.

Θα εντρυφήσουμε στην αξία της θυσίας όλων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερα.

Θα εσωτερικεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευαν, θα εμπεδώσουμε  το παράδειγμα της ενότητας, της συλλογικότητας και ομοψυχίας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη για εθνική εγρήγορση και ετοιμότητα αδήριτη όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε ένα βαρύ κληροδότημα, ένα ύψιστο χρέος και ένα φωτεινό δείκτη για το τι πρέπει να πράξουμε. Και θα το πράξουμε!

Χρόνια πολλά Κατερίνη!!