Δήμος Κατερίνης: «Πράσινο» φως για την ανάπλαση της Λεωφόρου Στρατού στην Παραλία από το πρόγραμμα «Αλιεία & Θάλασσα»

432

Κώστας Κουκοδήμος: Αισθητική & λειτουργική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου

Tη χρηματοδότηση ανάπλασης της οδού Λεωφόρου Στρατού στην Τοπική Κοινότητα Παραλίας, προϋπολογισμού 511.500,00 € από το ύψος της πλατείας (Αγία Φωτεινή – τέλος σταμπωτού δαπέδου), έως τη διασταύρωση με την οδό Βενιζέλου (ΜΕΝΤΑ) εξασφάλισε ο Δήμος Κατερίνης, από το πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020”.

Με δεδομένο, ότι, κατά την τουριστική περίοδο, η Λεωφόρος Στρατού αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους του παραλιακού μετώπου, καθώς είναι η πρώτη παράλληλη οδός μετά την ακτογραμμή, η ανάπλασή της, που  θα διαμορφωθεί κατά το πρότυπο του υφιστάμενου τμήματος της οδού Αγίου Νικολάου (από την Πλατεία προς Ναυτικό Όμιλο) αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, αναφερόμενος στο έργο τονίζει ότι εντάσσεται στη λογική της πλήρους αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου «Στόχος είναι η αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του μοναδικού αυτού αναπτύγματος της Παραλίας δίπλα στη θάλασσα, μία σημαντική παρέμβαση, που θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ανθρώπινου και φιλικού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής παραλιακού μετώπου, καθώς και στην οικονομική αναζωογόνησή του» σημειώνει ο Δήμαρχος και προσθέτει: «Ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα με έργα και δράσεις στο παραλιακό μέτωπο και συνεχίζουμε, με στόχο να αλλάξει περαιτέρω η εικόνα του αστικού παραλιακού περιβάλλοντος και των ακτών μας». 

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών μας, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Παραλίας ικανοποιείται. Εκείνο το οποίο θα επιδιώξουμε και είμαι βέβαιος ότι θα το επιτύχουμε είναι η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου» δηλώνει από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Συμεωνίδης.

Η ταυτότητα των εργασιών

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα της Λ. Στρατού που αναπλάθεται έχει μήκος 273μ. ενώ το πλάτος της μεταβάλλεται, με μέσο πλάτος 12μ. συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων πεζοδρομίων. Επιπλέον, η οδός θα αναβαθμιστεί αισθητικά και περιβαλλοντικά με την τοποθέτηση – χρήση βιοκλιματικών υλικών, ενώ εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία της διαμόρφωσης, καθώς καταργούνται οι ανισοσταθμίες μεταξύ πεζοδρομίων και οδοστρώματος κίνησης οχημάτων, και τοποθετούνται  ειδικά πλακίδια όδευσης οδηγού τυφλών.

Επίσης, στο επίκεντρο των παρεμβάσεων είναι η τοποθέτηση σε μήκος 180μ. ένθεν και ένθεν του άξονα της οδού (μεταξύ αγωγών και ρυμοτομικών) νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού αποτελούμενου από 16 ιστούς με τα ανάλογα φωτιστικά σώματα (τύπου LED), πίλαρ και υπόγειες καλωδιώσεις.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων προβλέπονται: τοποθέτηση αγωγών αποχέτευσης ομβρίων, κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής, τοποθέτηση  αγωγών αποχέτευσης ομβρίων για την παροχέτευση των ομβρίων της Λ. Στρατού προς το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς και κατασκευής καναλιού μικρής παροχής, προκειμένου να οδηγούνται τα όμβρια προς τα φρεάτια υδροσυλλογής κ.ο.κ.

Ο διαγωνισμός ανάδειξης ανάδοχου (δημοπράτηση), για την υλοποίηση του έργου αναμένεται εντός του Ιανουαρίου 2021, ενώ τον Απρίλιο, θα υπογραφτεί η σύμβαση και το έργο θα ξεκινήσει. Η ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα γίνει το αργότερο σε διάστημα ενός έτους από την έναρξη των παρεμβάσεων.