Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο στην Πιερία (φωτό)

759

Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο από το κρατικό κανάλι France-3 πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 8/10 γυρίσματα σε τοποθεσίες και εγκαταστάσεις που ζει και εκτρέφεται ο μαύρος Μακεδονικός χοίρος στην Πιερία.

Η πρόσκληση στο γαλλικό κανάλι έγινε από ιδιώτη της περιοχής της Πιερίας που ασχολείται με την εκτροφή του μακεδονικού μαύρου χοίρου.

Πρόκειται για ένα ζώο που ζει από αρχαιοτάτων χρόνων στην περιοχή. Στις μέρες μας ο επιχειρηματίας κος Νίκος Φωτιάδης εκτρέφει σε ελεύθερη βοσκή τον μαύρο μακεδονικό χοίρο. Να σημειώσουμε ότι το κρέας του έχει καταπληκτικές διατροφικές ιδιότητες, είναι εύγεστο και προπαντός υγιεινό και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η διατροφή του γίνεται αποκλειστικά από παράγωγα ελαιοδένδρων.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διεξάγει ειδικές έρευνες για τις ιδιότητες του κρέατος του μαύρου χοίρου.

Ο Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών κος Αθανάσιος Μπίντας, έκανε την ιστορική αναδρομή του κυνηγιού του μαύρου χοίρου που ονομαζόταν ΣΥΣ στη μακεδονική γλώσσα  ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι το κυνήγι του μαύρου χοίρου ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στους Μακεδόνες σε τέτοιο σημείο που αν δεν είχαν οι αρχαίοι Μακεδόνες θηρεύσει μαύρο χοίρο με τα χέρια τους δεν είχαν δικαίωμα να κατακλίνονται σε ανάκλιντρα κατά τη διάρκεια των συμποσίων αλλά καθόντουσαν σε σκαμνάκια.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κος καθηγητής είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος σε κυνήγι μαύρου χοίρου πληγώθηκε στο πόδι από έναν μαύρο χοίρο και ότι ο Κάσσανδρος – ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου – δεν είχε δικαίωμα να καθίσει σε ανάκλιντρο – αφού δεν είχε θηρεύσει με τα χέρια του μαύρο χοίρο.

Στη συνέχεια ο καθηγητής κος Μπίντας ξενάγησε το τηλεοπτικό συνεργείο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η προβολή της ιστορίας της περιοχής της Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Πιερίας μέσα από ένα μεγάλο κρατικό Ευρωπαϊκό κανάλι ξεκίνησε από έναν ιδιώτη χωρίς καμία υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς ή την κεντρική κυβέρνηση και δεν έτυχε καμίας προβολής.

Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων παρατέθηκε γεύμα στο συνεργείο του γαλλικού κρατικού καναλιού στην Αγία Τριάδα, με εδέσματα από τη γη της Πιερίας (κρέατα – μαύρος χοίρος -, τυριά, λάδια, φρούτα κ.α.)

Το κανάλι France-3 είναι εθνικό κανάλι με μεγάλη ακροαματικότητα και όταν τα πλάνα από την Πιερία προβληθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία θα γίνει γνωστός ο όμορφος τόπος μας.

Όταν το documantaire προβληθεί στην Γαλλία, θα το δημοσιεύσουμε για ενημέρωσή σας.