Δήμος Κατερίνης: Ανάδειξη του μνημείου του Συνταγματάρχη Σβορώνου

424

Τόσο η αισθητική, όσο και η περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, στο Μνημείο του ηρωικώς πεσόντος κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ, (στο ύψος του 7ου χλμ. της 13ης Π.Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας), εξασφαλίζεται με τις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη, από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης.

Οι παρεμβάσεις επιχειρούν να αναδείξουν το Μνημείο, να αναζωογονήσουν τον περιβάλλοντα χώρο, με την σπουδαία για την Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή ιστορική υπόσταση, το οποίο δυστυχώς γνώριζε επί σειρά ετών εικόνα εγκατάλειψης. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη φάση των εργασιών περιλαμβάνει τον εξωραϊσμό του χώρου, με έμφαση στην πλακόστρωσή του με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και με επενδύσεις για τη  βελτίωση της πρόσβασης στο Μνημείο.

Σε επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου προγραμματίζονται: η βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του, με επίκεντρο τη φωταγώγηση του Μνημείου, τη δημιουργία ανθώνων και τη δεντροφύτευση του χώρου.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Συμεωνίδη και τον Αντιδήμαρχο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Γεώργιο Τσιαλό πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία κατά την έναρξη των παρεμβάσεων: «Διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να αναδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας. Μετά το μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην οδό Διγενή Ακρίτα, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε ξεκινήσαμε σήμερα τις παρεμβάσεις στο Μνημείο του Συνταγματάρχη Σβορώνου, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην Ιστορία μας, εκδηλώνοντας τον σεβασμό μας στη μνήμη όσων πολέμησαν για την απελευθέρωση της Κατερίνης, οι παρεμβάσεις αυτές είναι ένα αγιοκέρι, μία συμβολική ενέργεια Μνήμης και Τιμής».

Η πρώτη φάση των εργασιών ανάπλασης αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 16 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της επετείου απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Ολοκλήρωση α’ φάσης εργασιών στο μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

Τέλος, ο Δήμαρχος Κατερίνης πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία και στις εργασίες για την πρώτη φάση ανάπλασης-αισθητικής αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην οδό Διγενή Ακρίτα, που ολοκληρώνεται εντός των ημερών. Ο λόγος για το μνημείο ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των σαράντα τριών Ελλήνων πατριωτών (Αη Δημητρινών, Λιβαδιωτών και του αείμνηστου Δημάρχου Κατερίνης Αιμιλίου Ξανθόπουλου), τον Φεβρουάριο του 1943.