ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυτή είναι η ημερομηνία για την πληρωμή της προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

1017

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες ξεκινάει πληρωμή της προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Συγκεκριμένα, στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να πληρώσει από 16 έως 23 Οκτωβρίου την πρώτη δόση της ενιαίας, όμως δεν αποκλείεται να χρειαστούν μερικές ημέρες παραπάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την διοίκηση του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), στις 16 του μήνα, οπότε και μπορούν να αρχίζουν να πληρώνουν την ενιαία ενίσχυση του 2020 τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία, ώστε να δοθεί το αρχείο στην τράπεζα και να ξεκινήσει η πίστωση.

Κατά πληροφορίες η πίστωση της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης έτους 2020, που εκτιμάται ως ποσό γύρω στα 750 εκατ. ευρώ, πάει για τις 22-23 Οκτωβρίου ή στην χειρότερη περίπτωση στις 26 του μήνα, ημέρα Δευτέρα.

Αυτές τις μέρες εργάζονται πυρετωδώς στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2020 προς τους δικαιούχους (ενεργούς) αγρότες.

Όπως φαίνεται στόχος είναι στις 22 Οκτωβρίου να είναι όλα έτοιμα από πλευράς του Οργανισμού και στις 23 Οκτωβρίου θα δοθεί η σχετική εντολή προς την Τράπεζα για την πίστωση των λογαριασμών.

Εάν δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας από την πλευρά του Οργανισμού για εκείνη την Πέμπτη, η αμέσως επόμενη μέρα πληρωμής θα είναι η Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Το πλήθος των δικαιούχων που θα δει χρήματα στους λογαριασμούς εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελέγχων και τα «λάθη» που ενδεχομένως προκύψουν. Πάντως, σε αυτή τη φάση υπολογίζονται γύρω στους 590.000.

Σημειώνεται ότι 20 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πέρσι (2019) έλαβε ΦΕΚ η απόφαση με την σύμβαση πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία και ανοίγει το δρόμο για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης του 2020.

Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 3899) στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 προβλέπει χρηματοδοτήσεις 2,3 δις ευρώ με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10% για την πληρωμή ενισχύσεων από 16 Οκτωβρίου 2020 έως 15 Οκτωβρίου 2021.

Η πληρωμή θα γίνει το απόγευμα, καθώς τότε θα φανούν τα χρήματα στους λογαριασμούς. Όσοι αγρότες κινούνται με κάρτα θα μπορέσουν να δουν από τα ΑΤΜ τα χρήματα που μπήκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσοι κάνουν αναλήψεις στα γκισέ, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα την επόμενη μέρα.

Σημειωτέον ότι μετέπειτα μπαίνει σε τροχιά πληρωμής το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, τον Δεκέμβριο.