Επίδομα ανάσα: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χιλιάδες συνταξιούχους τα Χριστούγεννα

914

Συνταξιούχοι: Μεγάλη οικονομική ανάσα αναμένεται να δοθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους το επόμενο διάστημα.

Η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα στήριζε τους συνταξιούχους. Δεν είναι τυχαίο πως την υποστήριξαν πολλοί συνταξιούχοι. Από εκεί και πέρα, πρόκειται να δοθεί έκτακτο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτό, αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα.

Οι άνθρωποι της κυβέρνησης εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό, διότι θέλουν να δώσουν κάποια χρήματα σαν «13η σύνταξη». Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε συνταξιούχους που δεν πρόκειται να λάβουν αναδρομικά.

Το πόσο φαίνεται πως δεν θα προσεγγίζει μία 13η σύνταξη. Όμως, θα είναι σε μορφή έκτακτου επιδόματος. Επιπλέον, οι όποιες αποφάσεις θα κλειδώσουν το επόμενο διάστημα. Φυσικά όπως όλα τα πράγματα στην εποχή του κορωνοϊού θα πρέπει να δούμε και την τροπή που θα πάρει η πανδημία στη χώρα μας.

Συνταξιούχοι: Πληρωμή των αναδρομικών

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί χιλιάδες συνταξιούχους είναι αυτό που έχει να κάνει με τα αναδρομικά. Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Έτσι, στο διάστημα από τις 14 έως 26 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί – εφάπαξ – στους παλαιούς συνταξιούχους το 1,4 δισ. ευρώ, με την οριστική ημερομηνία πληρωμής να οριστικοποιείται το αμέσως επόμενο διάστημα.ep;u

Συγκεκριμένα θα πληρωθούν συνολικά αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους – δικαιούχους του δημόσιου τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κατηγορίες που δεν θα λάβουν τα αναδρομικά σε αυτή τη φάση των πληρωμών. Ενδεικτικά εκτός μένουν όσοι έχουν μεικτή σύνταξη 1.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει ότι τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε δε ότι τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

newsitamea.gr