Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Προεδρεύουσα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Βιβλιοθήκης της Βουλής Μορφωτικών Υποθέσεων

440

Η Βουλευτής προήδρευσε στην κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών με θέμα τις εκπαιδευτικές δράσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής, που διεξήχθη στην Ολομέλεια, παρουσία μεταξύ άλλων, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη και της Γενικής Γραμματέως Αναστασίας Γκίκα.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης, οι οποίες φέρνουν τον πλούτο της πιο κοντά στους μαθητές, τους φοιτητές, σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τα αναγνωστήρια, η λέσχη ανάγνωσης, οι μηνιαίες ξεναγήσεις που λαμβάνουν χώρα στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, οι εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών και των πολιτιστικών φορέων, οι συνέργειες με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα είναι ορισμένες μόνο από αυτές.

Η Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο ακόμα σημαντικές δράσεις, την έκθεση «ΓΛΩΣΣΟpolis: Περιηγήσεις στην νέα ελληνική», η οποία αποτελεί την πρώτη έκθεση για τη νέα ελληνική, με τεράστια επιτυχία και πάνω από 10.000 επισκέπτες μαθητές έως σήμερα καθώς και στο βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο με τίτλο «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν» με θέμα το λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον.

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις δράσεις, θα πρέπει να φέρουμε τη Βιβλιοθήκη της Βουλής πιο κοντά στα σχολεία και στις σχολικές βιβλιοθήκες της Περιφέρειας, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών, πιο κοντά στους Έλληνες μαθητές, τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, να φέρουμε τα παιδιά μας πιο κοντά στο βιβλίο και να τους διδάξουμε την ανεκτίμητη αξία του, η οποία αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη φράση του Γάλλου συγγραφέα Gustave Flaubert, «διάβαζε για να ζήσεις».

Ακολουθεί το βίντεο με την τοποθέτησή της