Δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Αλεξάνδρειας

335

Δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στον δήμο Αλεξάνδρειας την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άνθρωπο.

Είναι το τρίτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία για το 2020 με το πρώτο να έχει καταγραφεί στον δήμο Βέροιας.

Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά του ΕΟΔΥ σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2020.

Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι 01/10/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί εκατόν τριάντα δύο (132) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν έξι (106) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι έξι (26) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Έχουν καταγραφεί είκοσι (20) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 62 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 82 έτη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

alexandreia-gidas.gr