Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Τελική εισήγηση στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας για το θέμα των ηλεκτρικών πατινιών (video)

572
Young women ride shared electric scooters in Santa Monica, California, on July 13, 2018. - Cities across the U.S. are grappling with the growing trend of electric scooters which users can unlock with a smartphone app. Scooter startups including Bird and Lime allow riders to park them anywhere that doesn't block pedestrian walkways but residents in some cities, including Los Angeles, say they often litter sidewalks and can pose a danger to pedestrians. (Photo by Robyn Beck / AFP) (Photo credit should read ROBYN BECK/AFP/Getty Images)

Σε συνέχεια των επανειλημμένων τοποθετήσεων της κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας για την ανάδειξη του ζητήματος των ηλεκτρικών πατινιών, η Βουλευτής κατέθεσε στην Επιτροπή την τελική εισήγηση της.

 

Σε αυτή σημειώνεται αφενός η εξαιρετική χρησιμότητα αυτού του νέου, οικολογικού μεταφορικού μέσου, επισημαίνεται όμως παράλληλα η ανάγκη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και δίκαιου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίζει την οδική ασφάλεια και την ίση, ασφαλή και αναίμακτη κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους ελληνικούς δρόμους.

Οι βασικές προτάσεις της Βουλευτού είναι οι ακόλουθες:

  • Θέσπιση ελάχιστου ορίου ηλικίας για την αγορά και τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.
  • Θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας για την κίνησή τους.
  • Θέσπιση υποχρεωτικών μέτρων προστασίας για τη χρήση τους, όπως για παράδειγμα, υποχρεωτική χρήση κατάλληλου προστατευτικού κράνους.
  • Καθορισμός συγκεκριμένων δρόμων κυκλοφορίας όπου θα επιτρέπεται να κινούνται τα ηλεκτρικά πατίνια, για παράδειγμα, σε ειδικούς ποδηλατόδρομους.
  • Δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος εντοπισμού των ηλεκτρικών πατινιών με ενσωματωμένο GPS.
  • Δημιουργία κατάλληλων θέσεων στάθμευσης κατ’ αντιστοιχία με αυτές των ποδηλάτων.
  • Ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού (software) το οποίο σε συνδυασμό με το GPS θα μπορεί να περιορίζει αυτόματα μέσω εικονικής περίφραξης την ταχύτητα των ηλεκτρικών πατινιών όταν αυτά κινούνται σε συγκεκριμένους χώρους, για παράδειγμα, σε πεζόδρομους, σε σχολεία και σε άλλα τέτοια μέρη.
  • Θέσπιση κινήτρων για την υποχρεωτική ανακύκλωση των μπαταριών και ηλεκτρικών πατινιών.
  • Ανάπτυξη στατιστικών μελετών για τα ατυχήματα που προκαλούνται από τη χρήση των ηλεκτρικών πτηνών και τη σοβαρότητά τους.
  • Κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης μελέτης για το μέγιστο δυνατό αριθμό ηλεκτρικών πατινιών στη χώρα μας, τη συμβολή τους στην αποσυμφόρηση του κέντρου των μεγάλων πόλεων και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η σημασία του εν λόγω ζητήματος καταδεικνύεται άλλωστε και από την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι στη νέα χιλιετία με «τιμόνι» την δύναμη της τεχνολογίας αλλά και με «φρένο» την ασφάλεια και την προστασία του νόμου και της πολιτείας, καταλήγει χαρακτηριστικά στην Εισήγησή της η Βουλευτής.

Δείτε εδώ το βίντεο με την τοποθέτησή της: