Δήμος Κατερίνης: Ανάπλαση & ανάδειξη του Μνημείου Πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

845

Στην ανάπλαση – αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην οδό Διγενή Ακρίτα, καθώς και στη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου κοινοχρήστου χώρου, προχωρά ο Δήμος Κατερίνης. Ο λόγος για το μνημείο ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των σαράντα τριών Ελλήνων πατριωτών (Αη Δημητρινών, Λιβαδιωτών και του αείμνηστου Δημάρχου Κατερίνης Αιμιλίου Ξανθόπουλου), τον Φεβρουάριο του 1943.

Η πρώτη φάση των παρεμβάσεων είναι ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνει τον εξωραϊσμό του χώρου, με έμφαση στην πλακόστρωσή του με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Σε επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου προγραμματίζονται: η βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του κ.χ., με επίκεντρο την τοποθέτηση νέων φωτισμών και φωταγώγηση του μνημείου κατόπιν ειδικής μελέτης, την προσπελασιμότητα και με προδιαγραφές προσβασιμότητας Α.με.Α. Τέλος,  η δημιουργία ανθώνων και δεντροφύτευση του χώρου.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Συμεωνίδη πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία κατά την έναρξη των παρεμβάσεων: «Για τα υψηλά ιδανικά που οι συμπατριώτες μας θυσιάστηκαν  στο βωμό της πατρίδας και της ελευθερίας δεν επαρκεί η ανάμνησή τους μία φορά το χρόνο στη διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης. Ως φόρο τιμής στη μνήμη τους, θέλουμε να αναδείξουμε την αναμνηστική στήλη, στη θέση όπου εκτελέστηκαν και να είναι ανά πάσα στιγμή επισκέψιμη ως σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης μας.  Επειδή τη θυσία τους αυτή δεν την ξεθωριάζει ο χρόνος, οφείλουμε να  τους τιμούμε με ευλάβεια, αγάπη όλοι και ειδικά οι νέες γενιές να σεμνύνονται για τους προγόνους μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

Η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με το πέρας των συγκεκριμένων παρεμβάσεων είναι προγραμματισμένες αντίστοιχες εργασίες ανάπλασης – ανάδειξης του χώρου του μνημείου του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη Σβορώνου.