Κοροναϊός : η Πιερία μπορεί να ορθοποδήσει !

525

Η Ελλάδα έχει καταστεί τις τελευταίες δεκαετίες ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της Ευρώπης και όχι μόνο. Ίσως αυτός να ήταν ο στόχος των ελληνικών κυβερνήσεων από την ένταξη ακόμη της χώρας στην ΕΟΚ.

Όλα έβαιναν καλά και μείς χαιρόμασταν που τα εκατομμύρια των τουριστών αυξάνονταν κάθε χρόνο ενισχύοντας τα έσοδα του κράτους και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Που είναι το κακό ; θα αναρωτιόταν κάποιος.

Δε θα υπήρχε τίποτα το μεμπτό αν μέσα στη φρενίτιδα του ενθουσιασμού για το πλήθος των επισκεπτών δεν απαξιώναμε τον πρωτογενή τομέα.

Χρήματα δίνονταν με τη μορφή των επιδοτήσεων ή των αποζημιώσεων αλλά χωρίς κανέναν σχεδιασμό για το μέλλον.

Και το 2020 έρχεται ο κοροναιός για να μας ταρακουνήσει (αν το καταφέρει και αυτός).

Οι τουρίστες δεν ήρθαν και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που εξαρτώνται από αυτό δεν εργάστηκαν και αναρωτιούνται πως θα βγάλουν το χειμώνα.

Τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα αν φροντίζαμε, όσοι μπορούσαμε, να αξιοποιήσουμε το χωράφι του παππού. Εμείς, όμως, είχαμε συνηθίσει στο εύκολο χρήμα η έστω στο ευκολότερο.

Υπάρχουν, ωστόσο, Έλληνες που έχουν μείνει στη γη και μοχθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Και δε φτάνει που ο τουρισμός πήγε χειρότερα απ’ όσο φανταζόμασταν, οι καιρικές συνθήκες έφεραν σε δύσκολη αν όχι τραγική θέση ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτών μας. οι σοδιές τους καταστράφηκαν μέσα στο καλοκαίρι αλλά αυτοί ακόμη περιμένουν τον ΕΛΓΑ να εκτιμήσει την καταστροφή.

Βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες συνεδριάζουν για το μέλλον των αγροτών αλλά στην ουσία είναι μακριά από την πραγματικότητα τους.

Αν θέλουμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία επιβάλλεται να σκύψουμε πάνω από όλους τους παραγωγικούς τομείς και να τους σχεδιάσουμε από την αρχή ή τουλάχιστον οι διαρθρωτικές μας κινήσεις να είναι τέτοιες που να τους καθιστούν βιώσιμους ακόμη και στις κρίσεις.

Θ.Κ