Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ποιες εργασίες θα επιδοτούνται – Τα επιπλέον μπόνους

271

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για επιλέξιμες δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”. Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ακόμη πολλές εκκρεμότητες να κλείσει προκειμένου να προκηρυχθεί ολόκληρος ο οδηγός εφαρμογής αλλά και να λειτουργήσει η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων. Το “ Εξοικονομώ -Αυτονομώ “ περιλαμβάνει τέσσερις νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις:

1.Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών. Με αυτά και την υπηρεσία του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) τα νοικοκυριά θα μπορούν να μειώνουν δραστικά το κόστος ρεύματος. Από την ηλιακή ενέργεια θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους και με τον τρόπο αυτόν είτε δεν θα πληρώνουν τίποτα στην εταιρεία προμήθειας είτε θα καλύπτουν μόνο τη διαφορά αν το φωτοβολταϊκό δεν καλύπτει ολικώς την κατανάλωση ρεύματος.

2. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Με την εγκατάσταση μπαταριών θα είναι εφικτή η αποθήκευση της ενέργειας από το φωτοβολταϊκό ώστε να κάνουν χρήση της ακόμα και τις ώρες της ημέρας που ο ήλιος είναι σκεπασμένος από τα σύννεφα.

3. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας -Smart Home.Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν για την εγκατάσταση συστημάτων “ έξυπνου “ φωτισμού απομακρυσμένου ελέγχου για περιπτώσεις διαρροής ή υγρασίας, για την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων που διαχειρίζονται τη θέρμανση και ψύξη κλπ.

4. Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Όσοι επιλέξουν την αγορά ηλεκτροκίνητου ΙΧ το “Εξοικονομώ -Αυτονομώ “ επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στις κατοικίες “Eξοικονομώ -Αυτονομώ”. Σημειώνεται ότι παραμένουν και σε αυτό το πρόγραμμα οι κλασσικές επιδοτούμενες παρεμβάσεις, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο 85% επί των δαπανών συγκεκριμένες οικοδομικές παρεμβάσεις. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ακόμα και οι οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία , η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στις 50.000 από 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα “ Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον “ ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μια κατοικίες να υποβάλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα διατηρείται η φιλοσοφία των επιδοτήσεων, με το ύψος τους να προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος των εισοδημάτων. Διακρίνονται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες. Σε εκείνη με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιστοιχεί το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης 65%. Αυτό υποχωρεί όσο μεγαλώνουν τα εισοδήματα , για να φτάσει στο 35% για φυσικά πρόσωπα με υψηλά βαλάντια.

Τα επιπλέον μπόνους

Στο “Εξοικονομώ -Αυτονομώ” καθιερώνονται και δύο πρόσθετες επιδοτήσεις ως μπόνους:

1. COVID-19 premium. Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορονοϊό COVID-19 προστίθεται επιπλέον συν 10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021.

2. Για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης , εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β ενεργειακή κατηγορία.