Συνάντηση Φ.Μπαραλιάκου με καστανοπαραγωγούς της Σκοτίνας

1185

Ο βουλευτής της ΝΔ κ.Μπαραλιάκος συναντήθηκε χθες όπως  αναφέρει στη σελίδα του στο facebook με κατανοπαραγωγούς της Σκοτίνας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους σχετικά με την ασθένεια που έχει προσβάλλει τους καρπούς σε ποσοστό μέχρι και 80 %.

«Συναντήθηκα με καστανοπαραγωγούς της Σκοτίνας, καθώς ενημερώθηκα για μια πρωτοεμφανιζόμενη, άκρως «επιθετική» ασθένεια στα κάστανα της ευρύτερης περιοχής μας. Πρόκειται για τον μύκητα Gnomoniopsis castanea που έχει προσβάλλει τους καρπούς σε ποσοστό μέχρι και 80 %., με αποτέλεσμα την σοβαρή μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Επιπλέον, φαίνεται, βάσει ερευνών, ότι η ασθένεια αυτή ενισχύεται και από την παρουσία ενός ακόμη «εχθρού» των τελευταίων ετών, τη Σφήκα της καστανιάς -Dryocosmus Kuriphilus.

Η ζημιά είναι τεράστια για παραγωγούς και τοπική οικονομία αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα πρόχειρους υπολογισμούς, τα έσοδα από τις πωλήσεις κάστανου (κυρίως στο εξωτερικό) τα τελευταία χρόνια αγγίζουν το 1,5 εκ.€, γεγονός που την καθιστά μία δυναμική καλλιέργεια στην περιοχή, προσελκύοντας όλο και περισσότερους νέους παραγωγούς.

Δεσμεύτηκα την προσεχή εβδομάδα να ενημερώσω τόσο τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ.Λυκουρέντζο όσο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Βορίδη για το μείζον πρόβλημα των καστανοπαραγωγών μας ώστε να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να επιληφθούν του θέματος».