Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει αποτελεσματικά και αναλογικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος

386

Ομιλία της Βουλευτού στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Η Βουλευτής κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα τις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε στον

Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Δρ. Ernst Reichel, ότι οι Έλληνες και ιδίως οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών, με πνεύμα σεβασμού στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν σώσει τα τελευταία χρόνια τις ζωές εκατοντάδων, χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στα νησιά μας και στη χώρα μας, κάτι που αποτελεί παγκόσμια παραδοχή.

Παράλληλα όμως, τόνισε στο Γερμανό Πρέσβη, ότι οι Έλληνες, παρόλο το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα,  δεν μπορούν πια  να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο αφενός έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αφετέρου έχει δυστυχώς εργαλειοποιηθεί από τη γείτονα χώρα, την Τουρκία.

«Η Ελλάδα, δεν θέλει απλά τη συνδρομή των κρατών μελών της Ευρώπης. Θα πρέπει τα κράτη μέλη να συμμετέχουν  αποτελεσματικά και δραστικά στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, ιδίως στην αντιμετώπιση της παροχής ασύλου και στην προώθηση των επιστροφών. Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης, αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Για να μπορούμε να λέμε ότι είμαστε η Ευρώπη των ιδεών και της αλληλεγγύης».

Ακολουθεί το βίντεο με την τοποθέτηση της: