“Ιανός”: Δύο νεκροί / μεγάλες καταστροφές / Mε εντολή Μητσοτάκη κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

403

Δύσκολη ήταν η νύχτα σε πολλές περιοχές που “σφυροκοπήθηκαν” από τον κυκλώνα “Ιανό”. Ένας κυκλώνας που αποδείχθηκε φονικός, καθώς μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στα Φάρσαλα, ενώ κι ένας κτηνοτρόφος που ήταν αγνοούμενος τελικά βρέθηκε νεκρός κοντά στο μαντρί του στην Καρδίτσα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της κακοκαιρίας σε δύο.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες αγνοείται ένα ζευγάρι στην Καρδίτσα.

Τρεις εργαζόμενοι σε εταιρία στον Αλμυρό Μαγνησίας, κατάφεραν να βγουν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Ξηριά, λίγο πριν τις 02:30 τα ξημερώματα μετά από επιχείρηση οκτώ ωρών από τις δυνάμεις των ΕΜΑΚ.

Επίσης, προβλήματα με πλημμύρες έχει προκαλέσει ο «Ιανός» σε περιοχές της ανατολικής Κορινθίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει 16 κλήσεις από τις περιοχές των Λουτρών της Ωραίας Ελένης και της Αλμυρής για απαντλήσεις υδάτων, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας έχει κλείσει, για προληπτικούς λόγους, η εθνική οδός Ισθμού – Επιδαύρου, από το 3ο έως το 34ο χιλιόμετρο.

Εν τω μεταξύ σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στη σιδηροδρομική υποδομή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται, όπως αναφέρει, στην Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ επιχειρεί με συνεργεία στα προβληματικά σημεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και παραμένει εν ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, η οποία εδόθη προφορικά αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας του Μεσογειακού κυκλώνα “Ιανού”, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με εντολή του Πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “πρώτο μέλημα των προσπαθειών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Επίσης, θα ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ