Φωτιά στον Έβρο: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Μελία -Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

404

Η μάχη της πυροσβεστικής με την φωτιά στην Μελία Εβρου συνεχίζεται, καθώς όλη τη νύχτα οι φλόγες έκαιγαν το πευκοδάσος στην περιοχή βορειοδυτικά των Φερρών.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ενισχύθηκαν μάλιστα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς στο σημείο επιχειρούν από τα ξημερώματα 84 πυροσβέστες με 24 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμενόταν και συνδρομή από αέρος.

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή
Η φωτιά έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κινδυνέψει σπίτια. Το βράδυ υπήρξε μία θετική εξέλιξη, καθώς το ένα από τα δύο μέτωπα της φωτιάς φάνηκε να τίθεται υπό έλεγχο, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν όλη νύχτα στην περιοχή (6 μποφόρ) δεν βοηθούσαν αρκετά τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στην προσπάθειά τους να περιορίσουν σημαντικά το ένα από τα δύο μέτωπα.

Η φωτιά απλώθηκε σε μία ακτίνα πέντε χιλιομέτρων κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και η δύσβατη περιοχή η οποία καίγεται, έκανε από την αρχή δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Από πλευράς Περιφέρειας ζητήθηκε και η συνδρομή του στρατού, καθώς εξαιτίας των ανέμων, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να περιορίσουν τις φλόγες.

Υποψίες για εμπρησμό -Καίγεται πέρασμα μεταναστών
Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη, προς το παρόν, αιτία, αλλά ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, σε δηλώσεις του, θεώρησε εξαιρετικά ύποπτη την φωτιά στο σημείο, καθώς αποτελεί πέρασμα παράνομων μεταναστών και υπάρχουν υποψίες εμπρησμού.

«Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο έχουμε στον Έβρο έντεκα φωτιές, οι πέντε εκ των οποίων στο νότιο τμήμα του Νομού και μάλιστα μεγάλες, όπως η φωτιά της Αισύμης, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε μεγάλη εναέρια υποστήριξη. Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα (σ.σ.: χθες) με δείκτη επικινδυνότητας 4, αλλά και το ότι εντοπίσαμε, σε προηγούμενες φωτιές ότι εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης, είναι τα στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δ. Πέτροβιτς.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση ο οικισμός Νίψας
Το βράδυ ήταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, η προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθύνεται προς τον οικισμό της Νίψας. «Αν οι φλόγες περάσουν τον υδροταμιευτήρα υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός και είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο οικισμός μέχρι τη 1 τα ξημερώματα δεν έχει χρειαστεί να εκκενωθεί, αλλά οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κινδυνέψουν οι κατοικίες τους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί.

Πηγή: iefimerida.gr