Άνοιξαν ξανά οι λαϊκές αγορές – Πώς θα λειτουργούν

469

Αίρεται ένα από τα προβλεπόμενα μέτρα του καθεστώτος περιορισμού λόγω του κορονοϊού, στο οποίο βρίσκεται ο νομός Πιερίας μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος, για την απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργήσουν τελικά με το 50% των εκθετών, σύμφωνα με νέα απόφαση, τη Δ1α/ΓΠ.οικ. 56418/14.9.2020 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρεται:

Εντός των ορίων των περιοχών του άρθρου 1 της απόφασης επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017, ως ακολούθως:

α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Το πεδίο εφαρμογής της απόφασης αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου και Χανίων καθώς και το Δήμο Μυκόνου και ισχύει από σήμερα μέχριτις 30 Σεπτεμβρίου 2020.