Μπ. Σκούφα προς ΝΔ: «Εμπορευματικοποιείτε πλήρως τον αθλητικό  χώρο και κόσμο»

291

Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μπ. Σκούφα για το αθλητικό νομοσχέδιο (Δευτέρα 14/9/2020)

Ως μια κυβέρνηση που έχει βασικό πυλώνα της πολιτικής της την πλήρη εμπορευματοποίηση  του αθλητικού χώρου και κόσμου, χαρακτήρισε τη Ν.Δ η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το αθλητικό νομοσχέδιο. «Αυτό το μοντέλο εφαρμόζετε κι ακολουθείτε και στους υπόλοιπους τομείς, όπως στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στην Παιδεία (…) Εφαρμόζετε χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, την λογική, ότι όποιος έχει το χρήμα, αυτός πρέπει να παίρνει και τις αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απλήρωτοι για έξι μήνες οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

Στην τοποθέτησή της η βουλεύτρια Πιερίας, έθιξε και το εντονότατο κοινωνικό πρόβλημα, ότι όλος ο επαγγελματικός αθλητικός χώρος και κόσμος υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, εδώ και έξι μήνες δηλαδή, είναι ακάλυπτοι ασφαλιστικά, δεν έχουν πληρωθεί, δεν έχουν συμβόλαια. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση λύση σε σχέση με την αναδιάρθρωση ή μη αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για την επιβίωση των εκατοντάδων επαγγελματιών του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την επιβίωση τη δική τους και για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Σε οικονομική ασφυξία οι ομάδες της Super League 1, Super League 2, Football league

Όπως επεσήμανε ακόμα η κα Σκούφα, τα προβλήματα εντάθηκαν με μία απαράδεκτη απόφαση του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη, να μειώσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την ΕΡΤ κατά 45% για τις ομάδες της Super League 1 και 60% προς τις ομάδες της Super League 2. Αυτό  είχε ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες ομάδες αυτών των δύο κατηγοριών να οδηγηθούν ήδη από το φθινόπωρο του 2019 σε οικονομική ασφυξία. Μέσα σε αυτό, προστέθηκε και ο κοροναϊός και το γενικευμένο lock down, άρα αυτές οι ομάδες έχασαν και τις όποιες εισπράξεις από τα εισιτήρια. «Μηδέν εισπράξεις εδώ και μήνες για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων, για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών», τόνισε η βουλεύτρια.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη υποταγή των αθλητικών σωματείων στο κέρδος

Η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στο  πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο αίρει το κόλλημα που είχαν μέχρι τώρα οι μέτοχοι στοιχηματικών εταιρειών, αλλά και οι επιχειρηματίες με εμπορευματική δραστηριότητα που είχαν επαγγελματική σχέση με τα αθλητικά σωματεία. Έτσι, τους  δίνεται η δυνατότητα να αποτελούν μέλη των διοικήσεων των αθλητικών σωματείων. «Αυτό, σαφώς απηχεί τη γενικότερη αντίληψη που θαρρώ ότι έχετε ως κόμμα και άρα κατά συνέπεια ως κυβέρνηση, περί πλήρους εμπορευματοποίησης του αθλητικού χώρου και κόσμου. Ουσιαστικά, δένετε  ακόμη περισσότερο τα αθλητικά σωματεία στην κατεύθυνση της πλήρους υποταγής στα εμπορικά ατομικά ή εταιρικά κέρδη και είναι εν γένει, μια πρακτική που έχετε εφαρμόσει ως κυβέρνηση και στο χώρο των αγροτικών συνεταιρισμών, κάνοντας τους μετόχους μέλη της διοίκησης και δίνοντάς τους αυξημένες αρμοδιότητες. Και φυσικά, το κάνετε και το εφαρμόζετε και στο χώρο της Παιδείας, δίνοντας την δυνατότητα σε μετόχους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να συμμετέχουν, άκουσον – άκουσον, στις συνελεύσεις των συλλόγων διδασκόντων. Ουσιαστικά εφαρμόζετε χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, τη λογική ότι όποιος έχει το χρήμα, αυτός πρέπει να παίρνει και τις αποφάσεις».

Να επανέλθει η πριμοδότηση των δύο φύλων στις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων

Τέλος η  κα Σκούφα ζήτησε να επανέλθει η διάταξη που δίνει πριμοδότηση 20% στις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών και στα δύο φύλα : «Υπάρχουν πολλές ικανότατες γυναίκες αθλήτριες, διακεκριμένες αθλήτριες. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες προπονήτριες, μητέρες αθλουμένων και αθλητών. Πρέπει να ενισχύσουμε το ρόλο των γυναικών σε ανώτερα διοικητικά όργανα, σε κάθε τομέα της πολιτικής και οικονομικής σφαίρας και πρέπει να τον ενισχύσουμε και θεσμικά».

«Για αυτό το λόγο ζητούμε να επαναφερθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να μην υποπέσουμε στα προσχήματα ότι δήθεν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γυναικών για να στελεχώσουν τα διοικητικά συμβούλια», κατέληξε η κα Σκούφα.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λ. Αυγενάκης,  καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Παρακολουθείστε εδώ το video από την ομιλία της κας. Σκούφα