Πρώτη ώρα Σινεμά: Οι καλύτερες ταινίες με θέμα το σχολείο

772

Η ζωή στο σχολείο χωρίς ωραιοποίηση και αφέλεια, με τη ματιά σημαντικών σκηνοθετών

Harry Potter

Η 6η ταινία είναι όλο σχολείο: Ο αγαπημένος Harry επιστρέφει στην οθόνη για ατελείωτες ώρες μελέτης, εργαστηρίων και Quidditch, το άθλημα των μικρών μάγων.

Ο πυρετός της νίκης (Bring It On)

Μαζορέτες δεν έχουμε ακόμα στο ελληνικό σχολείο, αλλά αυτή η ταινία δεν μιλάει απλά για μαζορέτες. Είναι μία διαφορετική ματιά στο θέμα των φυλετικών ανισοτήτων, τις οποίες και καυτηριάζει με τον τρόπο της. Παράλληλα συμβάλει στην κατάρριψη των στερεοτύπων περί λευκής και μαύρης φυλής. Στον κεντρικό ρόλο η εξαιρετική Kirsten Dunst

Election

Η επιστροφή στο σχολείο είναι μια υπόθεση γεμάτη νοσταλγία, κάτι που δεν έχει ούτε στο ελάχιστο το “Election”, που καταπιάνεται με “δύσκολα” ζητήματα: την απιστία, την ερωτική απογοήτευση, την ψηφοθηρία, την υπέρμετρη φιλοδοξία. Ο ήρωας της ταινίας είναι μια αριστούχος μαθήτρια, η Tracy Flick (Reese Witherspoon), που περιμένει πώς και πώς τη στιγμή που θα γίνει πρόεδρος του οργάνου των μαθητών. Ένας όμως από τους καθηγητές της έχει διαφορετική άποψη και τότε τα πράγματα αποκτούν μια άλλη τροπή, πιο κωμική, σήμα κατατεθέν των ταινιών του Alexander Payne, που είναι και ο λόγος που την εντάξαμε στη λίστα.

The Breakfast Club

Η ταινία σε πείθει αρχικά ότι αυτά τα στερεότυπα μαθητών υπάρχουν στην πραγματικότητα και μετά τα γκρεμίζει, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και τόσο διαφορετικοί άνθρωποι-μαθητές μπορούν να έρθουν κοντά, αν ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις. Για την ιστορία πέντε μαθητές τιμωρούνται και περνάνε μαζί μία μέρα μέσα στο σχολείο.