Φώντας Μπαραλιάκος: Μαθήματα πολιτικού θάρρους και ηγετικής ικανότητας

369

Ηγετική ήταν η εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum, και όχι στη ΔΕΘ, η οποία φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Τόσο η ομιλία του με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης το Σάββατο, όσο και οι απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής θα μείνουν στην Ιστορία ως μαθήματα πολιτικού θάρρους και ηγετικής ικανότητας.

Σε μια αίθουσα με μόλις πενήντα ακροατές, οι οποίοι φορούσαν όλοι μάσκες και σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του εστίασε στην οικονομία και την άμυνα, όπως η πανδημία και οι εθνικές ανάγκες το επιβάλλουν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα που βασίζεται σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση της οικονομίας με 12 σταθερά βήματα και την θωράκιση της άμυνας με 6 νέα μέτρα. Παράλληλα, επέδειξε την πολιτική και εθνική υπευθυνότητα να αναλύσει ένα 12μηνο πρόγραμμα 12 μεταρρυθμίσεων, επιτακτικών για τη χώρα.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης, η ενίσχυση των πολιτών που έχουν περισσότερο πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σημαντικές φοροελαφρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα, επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για 26 νησιά, καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους και προστασία α’ κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, η χώρα θα επενδύσει στην Άμυνα θωρακίζοντας τα νησιά και τα σύνορα της Ελλάδος. Είναι το τίμημα της θέσης της χώρας μας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η ενεργοποίηση με επιδοτήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ, η απόκτηση 6 Rafale και 4 φρεγατών, η ενίσχυση του οπλοστάσιου και στους τρεις κλάδους και 15.000 νέες προσλήψεις, συναποτελούν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα με αναπτυξιακό πρόσημο.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών, εξήγγειλε 12 σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ορίζοντα 12 μηνών. Όπως τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, του ΑΣΕΠ, του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης, την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Αλλά και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ήταν ειλικρινείς, τολμηρές, αποφασιστικές δημιουργώντας μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε δίστασε να δώσει αφοπλιστικές απαντήσεις, αλλά κυρίως εξέπεμψε θετικότητα και ενέπνευσε σιγουριά εν μέσω αβεβαιότητας, οικονομικής και υγειονομικής αναταραχής.

Και το κυριότερο πρόταξε τον εαυτό του σαν παράδειγμα. «Αν πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δώσουμε το παράδειγμα, θα το κάνω», δήλωσε