Αμερικάνικο Όπεν : Νέος βασιλιάς στη Νέα Υόρκη ο Dominic Thiem (video)

346

O Dominic Thiem έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της open era που ανέτρεψε τελικό στο US Open από το 0-2 σετ – επιστρέφοντας από break στο 3ο σετ και από το 3-5 στο 5ο σετ – για να κερδίσει τον Alexander Zverev και να γίνει ο νέος “Βασιλιάς” στη Νέα Υόρκη!

Μετά από 4 ώρες και 2 λεπτά μιας τιτανομαχίας -που μπορεί να μην ήταν η καλύτερη που είδαμε ποιοτικά, αλλά είχε στιγμές σπουδαίου τένις καθώς και πολλές συγκινήσεις- στο Arthur Ashe Stadium, ο Dominic Thiem έκανε μια ιστορική ανατροπή επικρατώντας του Alexander Zverev με 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (6).

O Thiem κατέκτησε τον 1ο του Grand Slam τίτλο μετά από 3 χαμένους τελικούς σε major και έγινε επίσης ο 1ος Αυστριακός που κέρδισε ένα Slam μετά από 25 χρόνια, από το Roland Garros του 1995, το οποίο είχε κερδίσει ο Thomas Muster.

Η νίκη του Thiem θα μείνει στην ιστορία, καθώς είναι η 1η φορά που κάποιος κερδίζει Grand Slam επιστρέφοντας από το 0-2 σετ στον τελικό, από το Roland Garros του 2004, όταν το είχε κάνει ο Gaston Gaudiο απέναντι στον Guillermo Coria. Στην ιστορία της open era (από το 1968), είναι η πρώτη φορά που το κάνει κάποιος γενικότερα σε ένα Grand Slam, εκτός του Roland Garros. Στο US Open είναι πρώτη φορά που συμβαίνει από το πολύ μακρινό 1949, όταν το είχε κάνει ο Pancho Gonzalez απέναντι στον Ted Schroeder.

Τα πρώτα δυο σετ δεν προμήνυαν με τίποτα αυτό που θα ακολουθούσε, καθώς ο Zverev ήταν πολύ καλύτερος από τον Thiem, που μπήκε πολύ νευρικά στον τελικό. Ο 23χρονος Γερμανός πήρε με double break το 1ο σετ, στο 3ο (2-1) και στο 7ο game (5-2), ενώ προηγήθηκε με double break και στο 2ο σετ, στο οποίο κέρδισε τα 5 από τα πρώτα 6 games!

Ήταν μπροστά με 6-2, 5-1 ο Sascha και είχε 3 set points για να πάρει το 2ο σετ με 6-1, ο Thiem όμως αντιστάθηκε και κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του για να μειώσει σε 5-2. Αργότερα έσβησε νέο set point, πήρε το ένα από τα δυο break πίσω και μείωσε σε 5-4, με τον Zverev να καταφέρνει να κλείσει το σετ στη 2η απόπειρά του από τη γραμμή του σερβίς, στο 10ο game.

Ο Zverev προηγήθηκε με break και στο 3ο σετ, δείχνοντας να είναι το απόλυτο αφεντικό στον τελικό, στο 2-1. Ο Thiem κατόρθωσε να κάνει άμεσα το break back και να μείνει “ζωντανός”, ισοφαρίζοντας σε 2-2. Το σερβίς βοήθησε περισσότερο τον Αυστριακό στα επόμενα games και αφού διατήρησε το μικρό του προβάδισμα, κατάφερε στο 10ο game να κάνει το break που του χάρισε το 3ο σετ και τον έβαλε ξανά στο παιχνίδι.

Στο 4ο σετ ο Αυστριακός πατούσε καλύτερα στο court και έριξε την προειδοποιητική βολή στο 6ο game, στο οποίο είχε διπλό break point που δεν το αξιοποίησε, για να κάνει τελικά το break στο 8ο game (5-3) και με love service game να ισοφαρίσει το παιχνίδι.

Στο αποφασιστικό σετ οι εναλλαγές συναισθημάτων ήταν πολλές, καθώς πρώτα ο Thiem έκανε το break και ο Zverev απάντησε άμεσα για το 1-1. Αργότερα οι δυο παίκτες εύκολα ή δύσκολα κρατούσαν τα σερβίς τους και στο 8ο game o Zverev έκανε ακόμα ένα break, παίρνοντας μετά από πολύ ώρα και πάλι το πάνω χέρι και “αγκαλιάζοντας” το τρόπαιο του νικητή.

Όταν σέρβιρε όμως για τον τίτλο, στο 5-3 του 5ου σετ, έκανε ένα κακό game και ο Thiem το εκμεταλλεύτηκε αυτό, κάνοντας ένα σωτήριο break. Αργότερα ο Αυστριακός επέστρεψε από το 15-30 και κράτησε το σερβίς του για να ισοφαρίσει σε 5-5 και έκανε μάλιστα κι άλλο break, για να αποκτήσει εκείνος τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το ματς στο σερβίς του.

Ούτε αυτός τα κατάφερε όμως, με τον Zverev να ισοφαρίζει εκ νέου και να στέλνει το τελευταίο σετ στο tie-break. Και εκεί το φινάλε ήθελε γερά νεύρα, με τον Zverev να χάνει το προβάδισμα με 2-0 που είχε και να μένει πίσω με 3-5 και με 4-6. Ο Thiem έχασε τα πρώτα 2 championship points του, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει και τρίτο, το οποίο αξιοποίησε για να πάρει το tie-break με 8-6 και να βάλει τέλος στο επικό αυτό ματς.

Οι δυο παίκτες αργότερα πλησίασαν το φιλέ και δε δίστασαν να αψηφήσουν τα πρωτόκολλα και να μοιραστούν μια όμορφη στιγμή.

tennisnews.gr