Αμερικάνικο Οπεν: ο μεγάλος τελικός – Dominic Thiem v Alexander Zverev

474

Ο πρώτος τελικός Grand Slam στο ανδρικό tour από τότε που επέστρεψε το τένις από τον κοροναϊό είναι γεγονός! Dominic Thiem και Alexander Zverev θα διασταυρώσουν τις ρακέτες τους, διεκδικώντας αμφότεροι το πρώτο τους major. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αποψινό τελικό του US Open.

Ο Dominic Thiem, στα 27 του χρόνια και μετά από 3 χαμένους τελικούς σε Grand Slam (Roland Garros 2018 και 2019, Australian Open 2020), θα προσπαθήσει για μια ακόμα φορά να γίνει ο πρώτος Αυστριακός που θα κατακτήσει Grand Slam τίτλο μετά από 25 χρόνια, από το Roland Garros του 1995 (Thomas Muster).

Ο Thiem είναι ο 5ος παίκτης στην ιστορία της open era που έχασε τους πρώτους 3 τελικούς του σε Slams, μετά από τους Ivan Lendl, Andy Murray, Goran Ivanisevic και Andre Agassi. Οι δυο πρώτοι έχασαν και 4ο τελικό (οι Ivanisevic και Agassi όχι), ενώ όλοι τους κέρδισαν τουλάχιστον έναν Grand Slam τίτλο.

Ο Zverev από την πλευρά του θα παίξει για πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam διοργάνωσης στην καριέρα του και θα γίνει ο νεότερος φιναλίστ σε major στην τελευταία δεκαετία, από το US Open του 2010, που ήταν φιναλίστ ο 23χρονος Novak Djokovic. Επίσης θα προσπαθήσει να γίνει ο νεότερος πρωταθλητής σε Grand Slam από το US Open του 2009, όταν είχε αναδειχθεί πρωταθλητής ο 20χρονος Juan Martin Del Potro.

Ο 23χρονος Sascha, θα προσπαθήσει επίσης να γίνει ο πρώτος Γερμανός πρωταθλητής σε Grand Slam μετά από 24 χρόνια, από το Australian Open του 1996, όταν είχε κερδίσει το τελευταίο του major o Boris Becker. Δυο Γερμανοί έχουν κερδίσει στην ιστορία της open era Grand Slam τίτλους, οι Becker (6) και Michael Stich (1), ενώ ακόμα 2 πριν την open era, oι Gottfried von Cramm (2) και Henner Henkel (1), συνεπώς ο Zverev θέλει να γίνει ο 5ος Γερμανός στην ιστορία του αθλήματος που θα κερδίσει ένα Slam.

Ανεξάρτητα από το νικητή, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια που κάποιος νέος παίκτης θα κερδίσει Slam, από το US Open του 2014, όταν είχε κερδίσει το μοναδικό του major ως τώρα ο Marin Cilic. Και τότε στον τελικό είχαν βρεθεί δυο παίκτες που δεν είχαν παίξει ξανά σε major τελικό, ο Cilic και ο Kei Nishikori.

Ο πρωταθλητής του φετινού US Open, θα είναι ο 150ος άνθρωπος που θα κατακτήσει Grand Slam τίτλο στην ιστορία του αθλήματος και ο 55ος που θα κερδίσει Grand Slam στην open era.

Αυτή θα είναι η 10η συνάντηση των Thiem και Zverev, με τον Αυστριακό να προηγείται στο head-2-head με 7-2 νίκες. Οι 4 από αυτές ήταν σε σκληρές επιφάνειες, με τον Thiem να έχει κερδίσει τις 3 από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας, που ήταν στο φετινό Australian Open στα ημιτελικά, όπου ο Αυστριακός επικράτησε με 3-1 σετ. Ο Thiem προηγείται επίσης στις αναμετρήσεις που έχουν δώσει στα Grand Slam, με 3-0 νίκες, ενώ έχει κερδίσει και τις 3 τελευταίες συναντήσεις τους.

Ό,τι κι αν συμβεί στον αποψινό τελικό, ο Thiem θα παραμείνει στο Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι σημαντικό, γιατί θα καθορίσει πόσο θα πλησιάσει τους Novak Djokovic και Rafael Nadal, στις πρώτες 2 θέσεις. Αν κερδίσει το τρόπαιο θα φτάσει τους 9.125 βαθμούς, πλησιάζοντας το Νο.1 στους 1.735 βαθμούς και το Νο.2 στους 725. Αν ηττηθεί θα πάει στους 8.325 βαθμούς.

Ο Zverev αν ηττηθεί θα παραμείνει στο Νο.7 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ αν κατακτήσει το τρόπαιο θα κερδίσει μια θέση και θα ανεβεί στο Νο.6 του κόσμου, αφήνοντας στην 7η θέση τον Στέφανο Τσιτσιπά. Θα πλησιάσει επίσης αρκετά κοντά στην επιστροφή του στο top 5, μειώνοντας τη διαφορά του από τον Daniil Medvedev στους 440 βαθμούς.

Arthur Ashe Stadium:
23:00 Alexander Zverev [5] v Dominic Thiem [2] Eurosport 1HD

tennisnews.gr