Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης: «Να απαλύνουμε τον πόνο από την πανδημία και να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης»

319

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της  πανδημίας του κοροναϊού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo, και τόνισε πως γι αυτά θα μιλήσει το βράδυ στο συνεδριακο κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

 «Θα μιλήσω συγκεκριμένα για το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσον του ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια και πως θα περάσουμε στην άλλη όχθη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας αναπτυξιακό μας σχέδιο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορωνοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Εκθεσης. Η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού μέρους και της πολιτικής δράσης ήταν ένας στόχος που είχε ήδη τεθεί και το πολιτικό Φόρουμ να καθιερωθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της ΔΕΘ. Έκανε, επίσης, αναφορά στις επιπτώσεις που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας στη ΔΕΘ και την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

20-09-12_0010__DPC8448

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωργσει το έργο της ανάπλασης. Είπε, μάλιστα, ότι δεν γνωρίζει άλλη πόλη στην Ευρώπη που να είναι αντιμέτωπη με μια τέτοια τεράστια ευκαιρία και τόνισε πως η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι το πιο σημαντικό έργο στον πυρήνα της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας. Η άφιξη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και δίχως πολυπληθή υποδοχή, ενώ έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων -παρά μόνον της δημόσιας τηλεόρασης- για υγειονομικούς λόγους.

20-09-12_0015__DPC8496

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός  Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα σήμερα σε περιορισμένο ακροατήριο εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδειο.

Αύριο, Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

20-09-12_0017__DPC8585

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Καταρχάς χαίρομαι πολύ που είμαι στη Θεσσαλονίκη, σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία. Θεώρησα πολύ σημαντικό, παρά την ακύρωση της Έκθεσης, να βρίσκομαι στην πόλη και να εκκινήσει η φθινοπωρινή πολιτική χρόνια με τον παραδοσιακό τρόπο, εκφώνηση της ομιλίας μου, συνέντευξη Τύπου και βέβαια χαίρομαι διότι καταφέραμε, καταφέρατε, να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση της ΔΕΘ, μέσα από ένα φόρουμ διαλόγου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω ότι θα καθιερωθεί πια και θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης.

Διότι πρέπει να αναγνωρίσουμε -το είχαμε πει και στο παρελθόν- ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στην πολιτική σημειολογία της Έκθεσης. Και νομίζω η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού της τμήματος, αλλά και της πολιτικής δράσης που τη συνοδεύει, ήταν ένας στόχος τον οποίον είχαμε θέσει, επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή σε αντίξοες συνθήκες, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως κεκτημένο.

Και είναι πολύ σημαντικό ότι και η κυβέρνηση συνολικά, εκπροσωπείται όπου είναι εφικτό με φυσική παρουσία των Υπουργών, το θεωρώ σημειολογικά σημαντικό και πιστεύω ότι αυτό το Forum κάνει τα πρώτα του βήματα τώρα και θα καθιερωθεί ως ένα σημαντικό σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και παρουσίασης κυβερνητικών και προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη χρονιά, πέρα και πάνω από την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού.

Τώρα, ως προς τα ζητήματα που αφορούν αυτή καθαυτή την εταιρεία και την Έκθεση. Γνωρίζετε ότι έχετε τη στήριξη του μετόχου και του Υπουργείου για να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη χρονιά και θα την ξεπεράσουμε, θα επανέλθουμε σε κανονικότητα, ελπίζω από το 2021, το είπατε και εσείς,κανείς κλάδος δεν έχει χτυπηθεί περισσότερο παγκόσμια από τον κλάδο των εκθέσεων. Και βέβαια, οι εκθέσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομική δραστηριότητα της ίδιας της εταιρείας, αφορούν και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης, η οποία και αυτή έχει πληγεί από το γεγονός ότι δεν διοργανώθηκε η Έκθεση και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όσο προωθούμε διαδικτυακές λύσεις, άλλο τόσο μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε ζωντανή και την φυσική παρουσία.

Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου όλες οι εκθέσεις θα διεξάγονται μόνο διαδικτυακά, θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι ένας τόπος συνάντησης, ειδικά για τη Διεθνή Έκθεση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με χαρακτηριστικά, βέβαια, της Έκθεσης τα οποία πια θα είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία είχε στο παρελθόν. Ας δούμε, λοιπόν, αυτήν την κρίση ως μία ευκαιρία να ξανασκεφτούμε συνολικά και το μοντέλο της ίδιας της Διεθνούς Έκθεσης.

Τώρα, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος και το αναγνωρίζεται και εσείς τον τελευταίο χρόνο, ως προς την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό, αλλά και τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό και την Μαρία Αντωνίου, υπήρξε μία εξαιρετική συνεργασία και να φτάσουμε μέσα σε ένα χρόνο να κάνουμε πράγματα τα οποία θα χρειαζόντουσαν υπό κανονικές συνθήκες πολλά έτη για να ολοκληρωθούν.

Και νομίζω και ως προς το κανονιστικό μέρος των κινήσεων που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πολιτεία, αλλά και από το Δήμο, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και χαίρομαι ιδιαίτερα που πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μία παρέμβαση η οποία είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική. Εγώ δεν γνωρίζω άλλη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη η οποία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τόσο μεγάλη ευκαιρία. Δηλαδή μία σημαντική αστική ανάπλαση στο κέντρο ακριβώς της πόλης. Η οποία θα συνδυάσει διαφορετικές δράσεις εκθεσιακές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και θα δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αναφοράς για το οποίο όλη η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανη.

Αυτό είναι ένα έργο πνοής -για εμένα ίσως το σημαντικότερο έργο το οποίο αφορά τον πυρήνα του κέντρου της πόλης- με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026, με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, είναι ένα έργο το οποίο χαίρομαι που διαπιστώνω, το αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της πόλης. Όχι μόνο η έκθεση, έχει τη στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας, πιστεύω και όλων των λογικών πολιτικών δυνάμεων, καθώς αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πόλη.

Να πω με αυτή την ευκαιρία, όπως είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω και πριν από μία εβδομάδα, ότι όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης, όπως είχαμε δεσμευτεί πέρσι, έχουν τρέξει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αλλά αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το εμβληματικό έργο. Θα δούμε και θα εξετάσουμε τους τρόπους χρηματοδότησης, θα εμπλακεί και το Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτήν την προσπάθεια για να δούμε τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, το ζήτημα είναι το βέλτιστο εκείνο σχήμα το οποίο θα μας επιτρέψει να τρέξουμε το έργο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα, θα έχω την ευκαιρία το βράδυ να κάνω μία διαφορετική ομιλία από τις συνηθισμένες, σε ένα πολύ μικρότερο ακροατήριο, καθώς αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες της εποχής. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσο, αυτή τη στιγμή, ενός ορμητικού ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια για το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή τη βραχυπρόθεσμη δυσκολία, πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας σχέδιο. Και αυτός ο συνδυασμός βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αποτυπώνεται ακριβώς στην Έκθεση.

Το Forum είναι η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας κρίσης και το κάνατε πολύ καλά και συγχαρητήρια για αυτό. Το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι αυτό για το οποίο μιλάμε. Όσο εστιασμένοι είμαστε στο να απαλύνουμε τον πόνο της κοινωνίας η οποία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, άλλο τόσο εστιασμένοι είμαστε στις μεσομακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μία διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης και αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται με πολύ εμβληματικό τρόπο από το project της ανάπλασης της ΔΕΘ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι».

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης το απόγευμα

Η σκιά της πανδημίας πλανάται φέτος πάνω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όχι μόνο γιατί ανέτρεψε πλήρως το εκθεσιακό πρωτόκολλο καθιστώντας απαγορευτική την κοσμοσυρροή, αλλά κυρίως γιατί οι νέες πολιτικο- οικονομικές συνθήκες που επέβαλε διεθνώς ο κοροναϊός ανέτρεψαν άρδην τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της χώρας.

Παρά τα πρωτόγνωρα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή -στο μέτρο του εφικτού- την παράδοση της ΔΕΘ, προχωρώντας σε νέες ελαφρύνσεις, αλλά και ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Μια πρόγευση των αυριανών του εξαγγελιών είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, περιγράφοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία.

Συνέχεια στην προστασία

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είχε εξηγήσει πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη», με το κυβερνητικό επιτελείο να επεκτείνει την ισχύ του πλέγματος προστασίας αμφότερων επιχειρήσεων και εργαζομένων με απώτατο ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο.

Εκτός από την επέκταση των ήδη γνωστών μέτρων, τηρώντας τα πολιτικά έθιμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες πολλαπλά σενάρια. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κίνητρα για την απασχόληση

· Σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

· Προγραμματισμός νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής

· Μείωση ΕΝΦΙΑ

· Καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους

· Αναβάθμιση εξοπλισμού και προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις

Εξοπλιστική «άνοιξη»

Παράλληλα με την πανδημία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζουν το ζήτημα της ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, τόσο σε έμψυχο, όσο και σε άψυχο υλικό. Επενδύοντας στην «στρατηγική σχέση» με τη Γαλλική Δημοκρατία, όπως αυτή επαναβεβαιώθηκε στην Κορσική μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, τόσο σε αέρα, όσο και σε θάλασσα. Ειδικότερα, πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να περνά στην ενίσχυση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage, αλλά και την αναβάθμιση 4 φρεγατών, ανεβαίνοντας κατηγορία ως προς την στρατιωτική υπεροχή της χώρας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), διευρύνοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ταυτόχρονα με μέτρα αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ενέσεις στο Ε.Σ.Υ.

Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας απορροφά άυλους και υλικούς πόρους, η περαιτέρω «αιμοδοσία» του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ιατρικές δομές κατά την συνύπαρξη του κορωνοϊού με το φάσμα των εποχιακών ιώσεων.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής λόγω των έκτακτων γεγονότων της Μόριας, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στις 10 το πρωί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo, με την πρωινή εισήγησή του να περιστρέφεται γύρω από την κατεξοχήν ατζέντα της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τα δίκτυα υποδομών, τις επενδύσεις, αλλά και τις μονάδες καινοτομίας και τεχνολογίας που προωθούνται από το κυβερνητικό επιτελείο στην περιοχή.

Ακολούθως, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αλλά στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, δηλαδή με αυστηρή τήρηση αποστάσεων και με παρόντες όχι περισσότερους από 50 πολίτες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί με την παραχώρηση Συνέντευξης Τύπου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσεις στις 13:00, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

protothema.gr