Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα άνω των 20 μονάδων για τη ΝΔ

446

Ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση στον χειρισμό του τριπλού μετώπου του κορονοϊού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της οικονομίας δίνουν οι πολίτες που δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της οικονομίας εν μέσω κορονοϊού, αλλά και τους φόβους τους για την εντεινόμενη ένταση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Opinion Poll του Σεπτεμβρίου, η “ψαλίδα” μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 20,8 μονάδες υπέρ της Ν.Δ.. Ο πρωθυπουργός ξεπερνά το 52% σε καταλληλότητα, ενώ ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο 19,4%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα άνω των 20 μονάδων λαμβάνοντας 40,3% έναντι 19,5 του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 5,8%, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 3% και ΜέΡΑ25 με 2,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι πλησιάζουν το 14%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα άνω των 20 μονάδων για τη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοφιλία με 67% θετικές γνώμες έναντι 31% της Φώφης Γεννηματά, 28,4% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, 21,6% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 15% του Κυριάκου Βελόπουλου και 12% του Γιάνη Βαρουφάκη.

δγδφγδγ

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αξιολογείται θετικά από το 70% των πολιτών, έναντι 28% που τον αξιολογεί αρνητικά. Για τον κ. Τσίπρα, θετικά αποφαίνεται το 28% και αρνητικά το 66%.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο με Τουρκία

Πάνω από το 60% των πολιτών ανησυχούν για την τουρκική προκλητικότητα και θεωρούν ότι μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα θερμό επεισόδιο το αμέσως προσεχές διάστημα. Το 67% πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χειριστεί με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα το θέμα.

Την ίδια άποψη εκφράζει σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (47%), ενδεικτικό της αποδοχής των κυβερνητικών ενεργειών στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών. Στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα το θέμα της Τουρκίας, θετικά απαντά μόλις το 19% ενώ αρνητικά το 72%.

Το 17% δέχεται στις θεωρίες περί συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Αξιοπρόσεκτο είναι ένα ποσοστό της τάξης του 17% των πολιτών που πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι ανύπαρκτος. Αυτές τις θεωρίες, πάντως, το 81% τις απορρίπτει. Μάλιστα 9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν τηρεί τα βασικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις, σχεδόν έξι στους δέκα έχει αισθανθεί συμπίεση των προσωπικών και οικογενειακών εισοδημάτων έναντι του 40% που έχει ανέπαφα τα έσοδα. Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 48% βάζει θετικό πρόσημο ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό έχει αντίθετη άποψη.

Το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα ενώ 73% έχει αντίθετη άποψη.

σδγδφδτγσφ

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη στο ζήτημα των σχολείων. Το 45% θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο, ενώ το 43% έχει αντίθετη άποψη. Συνολικά, το 70% δηλώνει ικανοποιημένο απ’ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση την πανδημία ενώ μόνο 15% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.