Πέτσας : Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα οικονομικών μέτρων / επενδύσεις και στη Δυτική Μακεδονία

503
ÅíçìÝñùóç (briefing) ôùí äéáðéóôåõìÝíùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí êáé áíôáðïêñéôþí îÝíïõ ôýðïõ áðü ôïí Õöõðïõñãü ðáñÜ ôù Ðñùèõðïõñãþ êáé Êõâåñíçôéêü Åêðñüóùðï, ÓôÝëéï ÐÝôóá êáé ôçí Õðïõñãü Ðáéäåßáò êáé ÈñçóêåõìÜôùí Íßêç ÊåñáìÝùò,óôç ÃåíéêÞ Ãñáììáôåßá Åðéêïéíùíßáò êáé ÅíçìÝñùóçò, ÄåõôÝñá 24 Áõãïýóôïõ 2020 .

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κοροναϊού, πρώτο μας μέλημα ήταν ο κόσμος της εργασίας. Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε καινοτόμα εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ. Φροντίσαμε παράλληλα να διατηρήσουμε πολεμοφόδια στο Ταμείο του Κράτους. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας. Κι αυτό, γιατί νοιαζόμαστε και μπορούμε.

Νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Νοιαζόμαστε για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Νοιαζόμαστε για τους άνεργους. Θέλουμε να κρατηθεί ο όρθιος ο παραγωγικός ιστός ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να μετάσχει στα οφέλη της. Και βέβαια, μπορούμε. Γιατί -εν μέσω της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας, κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού- η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος”.

Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία ο κ. Πέτσας πρόσθεσε: “Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,25%. Η σημαντική αυτή οικονομική επιτυχία της χώρας μας, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, λήξης Ιουνίου 2030, μέσω της οποίας η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,187%. Επίσης το χαμηλότερο στην ιστορία της. Υποτριπλάσιο μάλιστα από την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το Ινστιτούτο IMD (Institute for Management Development) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα θέσεις. Η χώρα μας ανέβηκε στην 49η θέση, από την 58η που κατείχε την περσινή χρονιά, και συγκαταλέγεται στις 63 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, παρά την παγκόσμια κρίση της πανδημίας.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει για άλλη μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην οικονομία, στην πατρίδα μας”.

Το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης βρέθηκε στο επίκεντρο της επόμενης διεξοδικής αναφοράς του κυβερνητικού εκπροσώπου, που τόνισε ότι “παρά τις αντιξοότητες της συγκυρίας, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της. Χθες η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών για την απολιγνιτοποίηση.

Την επόμενη εβδομάδα το masterplan θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η υποβολή του στην Κομισιόν θα γίνει στο τέλος του χρόνου. Στο επίκεντρο του masterplan βρίσκονται 16 μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν άμεσα και έμμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν :

1.Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, στη Δυτική Μακεδονία με ξεκίνημα από τη ΔΕΗ.

2.Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη ΔΕΗ

3. ‘Αμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία

6.Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη

7.Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία

8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη

9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία

10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία

11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, στη Δ. Μακεδονία με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12.Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία

13. Θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη

14.Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων στη Δυτική Μακεδονία

15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία

16. Επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη

Υπογραμμίζεται ότι για την προσέλκυση των επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέγμα κινήτρων όπως φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, αλλά και δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.

Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού θα διατεθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα φτάσει στα 5,055 δισ. ευρώ”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για την οποία ανέφερε: “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σε λίγη ώρα για την Κορσική, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Στις 3μμ (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής.

Στις 4μμ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στις 5μμ θα μετάσχει στην Ολομέλεια της Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

Θα ακολουθήσει στις 7:30μμ κοινή συνέντευξη τύπου και στις 8:45μμ επίσημο δείπνο”.

Ακολούθως, με βάση το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του “Thessaloniki Helexpo Forum”. Το Σάββατο το βράδυ θα απευθύνει Ομιλία σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.