Μπέττυ Σκούφα : να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την έντονη δυσοσμία στην Κατερίνη

406

Μπέττυ Σκούφα : « Απαιτείται άμεσα έλεγχος από την πολιτεία, απαντήσεις, λήψη μέτρων και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών για το έντονο πρόβλημα δυσοσμίας σε περιοχές της Κατερίνης »

 

 ➤ Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά με ερώτησή της που κατέθεσε στη βουλή στις 7/9 η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της έντονης δυσοσμίας που παρατηρείται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα σε περιοχές του δήμου Κατερίνης. Μάλιστα είναι τόσο έντονο το πρόβλημα, ώστε οι κάτοικοι των περιοχών που «πνίγονται» από την δυσοσμία αναγκάζονται εν μέσω καλοκαιριού, υψηλών θερμοκρασιών και πανδημίας, να κλείνουν παράθυρα και πόρτες, να φορούν μάσκα ακόμη κι εντός της οικίας τους.

➤ Για το ζήτημα οι κάτοικοι έχουν προσφύγει σε δεκάδες -προφορικών για την ώρα- καταγγελιών, καθώς η έντονη δυσοσμία παραμένει ενοχλητικά αισθητή εδώ και αρκετό διάστημα και καθώς πιθανολογούν ότι υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας!

Έως σήμερα όμως δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

➤ Η βουλεύτρια Πιερίας, απαιτεί άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας μέσω των αρμόδιων δημόσιων αρχών ώστε να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι, να δοθούν απαντήσεις ως προς τα αίτια, να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Κυρίως απαιτείται να ξεκινήσουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα δώσουν λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, το οποίο είναι πιθανά βλαβερό και για την δημόσια υγεία.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:    Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:  Έντονο πρόβλημα,πιθανότατα βλαβερούς,δυσοσμίας σε περιοχές της Δ.Ε. Κατερίνης.

 Πολύ συχνά, σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κατερίνης όπως η Νέα Ζωή, τα Ευαγγελικά, η Αγία Άννα, το Βατάν, ο Μυλαύλακος,η Ανδρομάχη, η περιοχή της Αγίας Αικατερίνης και γενικά σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Περιφερειακή Τάφρο και με τον ποταμό Λεύκο (Πέλεκας) παρατηρείται φαινόμενο έντονης δυσοσμίας, που όμως το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και γεννά ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών αυτών για την υγεία τους. Μάλιστα, η δυσοσμία καταντά συχνά τόσο έντονη και ενοχλητική, που οι κάτοικοι αναγκάζονται να κλείνουν πόρτες και παράθυρα ή ακόμη και να φορούν μάσκα για να μπορέσουν να αντέξουν την πολύ δυσάρεστη οσμή.

Έχω γίνει αποδέκτρια δεκάδων καταγγελιών ιδιωτικά, αλλά το θέμαέχει λάβει διαστάσεις και θίγεται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, διαδικτυακά και μη. Καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από κάποια δημόσια Αρχή, μεταξύ των πολιτών της Κατερίνης υπάρχει δυστυχώς έντονη η απογοήτευση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ασχολούνται με την εύρεση της αιτίας και την εξέταση της επικινδυνότητας των οσμών αυτών.

Επειδή τίθεται επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας εξ αιτίας των οσμών άγνωστης προέλευσης.

Επειδή τίθεται επείγον ζήτημα περιορισμού πιθανώς ανεπανόρθωτης περιβαλλοντολογικής μόλυνσης της Περιφερειακής Τάφρου,του ποταμού Λεύκου (Πέλεκα) και του Θερμαϊκού κόλπου όπου εκβάλλει ο ποταμός.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό και τον περιορισμό της δυσοσμίας, τι ελέγχους έχουν επιτελέσει οι περιφερειακές αρχές περιβάλλοντος, ποια είναι τα αποτελέσματά τους και ποια είναι η πηγή της δυσοσμίας;
  2. Σε τι ενέργειες και ελέγχους σκοπεύετε να προβείτε ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το θέμα, να σταματήσει η δυσοσμία και να καταλογιστούν τυχόν πρόστιμα ή άλλες ποινικές ευθύνες και πότε θα δημοσιοποιήσετε τα αίτια του φαινομένου και τα ονόματα πιθανών υπευθύνων και παραβατών ώστε να δικαιωθεί το περί κοινού δικαίου αίσθημα των πολιτών της Κατερίνης;

Η ερωτώσα Βουλεύτρια

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)