Αρχική Οικονομία Επίδομα 534 ευρώ: Δύο καταβολές μέσα στον Σεπτέμβριο – Ποιοι πληρώνονται αύριο

Επίδομα 534 ευρώ: Δύο καταβολές μέσα στον Σεπτέμβριο – Ποιοι πληρώνονται αύριο

414

Αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο πληρωμές του επιδόματος, σε εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ θα πιστωθεί αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στους λογαριασμούς 2.796 δικαιούχων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 10 του μήνα, θα καταβληθεί νέα πληρωμή σε όλους τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή σύμβασης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αύριο θα πληρωθούν 2.796 δικαιούχοι που ήταν σε αναστολή σύμβασης σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά και όσοι έκαναν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης:

  • σε επιχειρήσεις εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και
  • σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων.

Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων δικαιούται τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, είτε για όλο τον μήνα Ιούλιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουλίου.

Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Ιούλιο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών της αναστολής.

Υπενθυμίζεται ότι εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, δωδεκάμηνης λειτουργίας, μπορούν να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα από 01/06/2020 και έπειτα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πληρωθούν το επίδομα των 534 ευρώ

Νέα πληρωμή στις 10 Σεπτεμβρίου

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, που ανέρχεται σε 534 ευρώ το μήνα (1.068 ευρώ για όσους ήταν αναστολή και τους δύο καλοκαιρινούς μήνες).

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε νέες ημερομηνίες για εργαζόμενους και εργοδότες, προκειμένου να δηλώσουν αναστολές και ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Ειδικότερα, με νέα ανακοίνωση διευκρινίζεται πως :

  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλλουν «Αίτηση / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β ́-ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ  ΣΤΟΝ  ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ  «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»  (Β ́ -ΦΑΣΗ) -ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο από 31/8/2020 έως και  4/9/2020.
  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλλουν  υπεύθυνες δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο, από 31/8/2020 έως και  4/9/2020. Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου είχαν  ολοκληρωθεί στις 24 Αυγούστου.
  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης (τομέας τουρισμού).

Ειδικές κατηγορίες

Παράλληλα παρατείνεται η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών (καλλιτεχνών, ξεναγών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού) έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πληρωθούν το επίδομα των 534 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης της περασμένης άνοιξης. Για την καταβολή της νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr)

insider.gr